Захист пам’яток культури: Польща передала Львову вогнетривкі тканини та вогнегасники

10:17 19 березня 2022 р.

Фото до новини

Львів отримав від Польщі третю партію матеріалів для захисту пам’яток культури.

Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, допомогу зібрали завдяки партнерам з Міністерства культури Польщі, Інституту «Полоніка» та Фонду культурної спадщини Польщі, а також всім небайдужим полякам, які відгукнулися на заклик допомогти Львову та українським містам захистити пам’ятки.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Сьогоднішня допомога – це в основному вогнетривкі тканини та покривала, які в нас зараз дуже важко знайти. Ними можна захистити наші інтер’єри, зокрема іконостаси. Дуже дякуємо польським колегам, що вони так швидко все зібрали. Велика частина цих матеріалів вже є на наших пам’ятках. Велика частина вогнегасників теж роздана, передовсім настоятелям храмів, також музеям, бібліотекам – усім, хто цього потребував», - розповіла Лілія Онищенко.

Напередодні поляки вже передали Львову, окрім вогнетривких матеріалів та сотень вогнегасників, негорючі шнури та мінвату.

Розвантажувати захисні матеріали у Львові допомагають місцеві реставратори. Вони також виконують роботи з убезпечення пам’яток.

«Нам дуже допомагають наші реставратори, за що ми їм вдячні. Вони б мали вже починати реставраційні роботи, а натомість є тут, зі мною: допомагають розвантажувати матеріали, а далі будуть убезпечувати пам’ятки, аби ті змогли пережити можливі складні часи», - зазначила Лілія Онищенко.

У Львові безцінні вітражі і скульптури огороджують щитами для захисту від можливих руйнувань

Освітлення на вулицях області та підсвітки фасаду будівель не вимикатимуть

 

Ресторан Отаман у Львові переобладнали під притулок для біженців

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів