Фотовиставка газети «День» у Львівському палаці мистецтв триватиме до 10 травня (відео)

20:12 29 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: «День»

У конференц-залі Національного університету «Львівська політехніка» відбулося також у середу представлення книжкової новинки з Бібліотеки «Дня» – «Україна Incognita. ТОП-25».

На сайті київської газети газети «День» повідомили сьогодні, 29 квітня:

«У Львівському палаці мистецтв відкрилася вже XVI-та Фотовиставка «Дня».

Середневий полудень – у Львові звично дощить. Але це аж ніяк не злякало людей, котрі все заходять й заходять до Львівського палацу мистецтв, закриваючи свої кольорові парасолі.

З усмішкою вони направляються на третій поверх. Там сьогодні дійсно свято – презентація Фотовиставки «День»-2014. 

Одразу впадає в очі радість, що супроводжує відвідувачів попри негоду. Перші глядачі вдивляються в світлини ще за годину до початку дійства.

У просторому приміщенні з білими стінами представлені понад 150 світлин – переможців міжнародного фотоконкурсу газети, які фотографи надсилали з усіх куточків України. Член Спілки офіцерів Роман Мурій показує рукою на світлини: «Я бачу героїзм українця. Внутрішній стрижень нашого громадянина – могутній та сильний. Це видно по очах на фотографіях. Я це кажу, бо на цьому спеціалізуюся. Видно рішучість, настрій до переможної боротьби».

Тут не важливо – чи ти професіонал, чи любитель. Важливий зміст, що супроводжує твої роздуми. А зміст значною мірою пов'язаний з головними подіями минулого й теперішнього року – Революція Гідності на Майдані та війна на Сході країни. У фокусі – люди, які творять історію сьогодні. 

Львів завжди приймав фотовиставку «Дня» тепло, інтелігентно, з оваціями та інтелектуальною аудиторією. Тут на фотовиставку чекали – й це помітно на обличчях людей, котрі з нетерпінням «вимагають» почути кілька слів від головного редактора газети Лариси Івшиної, яка спілкується з гостями «Дня» до офіційного відкриття експозиції.

«Тут дуже сильна концентрація життя», – говорить про світлини Лариса Олексіївна львівським учасникам Літньої школи журналістики «Дня», які прийшли на відкриття. 

Неподалік від редактора – стіл, точніше ціла бібліотека газети «День», де відвідувачі розглядають і купують «екстракти» нашої історії, політики й культури. Звучить мелодійна музика, яку виконує камерний оркестр «Поліфонія» Національного університету «Львівська політехніка», котрий постійно супроводжує у Львові газету. 

Атмосфера події – вишукана і спонукає до роздумів. Ти розумієш – дощ не мав шансів щось зіпсувати. 

Символом фотовиставки 2014 року обрано терен з його сизо-синіми ягодами на колючих гілках. Філософським поглядом можна прочитати і «тернистий шлях», яким сьогодні йде Україна, прориваючись з кров’ю, а також і захист. Адже у багатьох країнах цю рослину наділяють саме таким смислом: «колюча огорожа» захищає від непроханих гостей і від злих сил.

Директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська розпочинає сьогоднішнє фотосвято так: «Газета нам подає імперативи високої моралі й духовності, –Але найважливіше – це концепт правди, який закладений у всю її суть, у працівників й головного редактора. Матеріалізація енергії правди є цим невичерпним джерелом багатства проектів «Дня». Свідченням цього є й виставка та численність відвідувачів. Дуже важливо, що ця правда, яка висвітлюється на сторінках газети, трансформується в потужну зброю для нас».

У залі багато людей. Ті, що запізнились, метушаться, намагаючись знайти місця, що поближче до спікерів. мер Львова Андрій Садовий говорить:

«За час незалежності в Україні було багато газет, проектів. Але «День» був вчора, є сьогодні й буде завтра. Я в руках маю браслет життя, – демонструючи блакитно-жовтий браслет. Ви, пані Ларисо, в моїй уяві – такий собі браслет життя для України, який охоплює всю нашу державу. Тому що тут  є унікальні фотографії.

Сьогодні часто можна почути запитання, мовляв, скільки ще буде війна, що потрібно для перемоги…Зброя? Безперечно. Але у війнах здобувають перемогу перш за все інтелектом. А інтелект треба тренувати, треба читати. «День» – це фронтова газета».

Лауреат національної премії імені Тараса Шевченка й автор «Дня» Роман Лубківський підійшов до мікрофону. Він вважає, що обличчя нації можна формувати по-різному, й міркує:  «Але ви це робите його і словом, і практикою.Й це обличчя не так сучасне, як майбутнє. Ви фактично стоїте біля витоків майбутньої прекрасної, розкішної, розумної, працьовитої України й це дуже важливо».

Роман Лубківський запропонував встановити свою премію одному з авторів світлин на знак подяки й визнання. Під аплодисменти нарешті слово – за головним редактором, слова якого, можна здогадуватись, чекали чи не найбільше. Лариса Івшина говорить:

«Наш фотоконкурс передбачає фотомоніторинг життя. Особливості прес-фото – бачити життя, показувати іншим його цікаво.

На основі нашого конкурсу виросло вже багато професійних імен. Тому що прес-фото стимулює правильно бачити.

Ми беремо на себе сміливість сказати, що дивимося на світ вдумливими очима гідної людини. Саме в цій виставці я особливо загострювала увагу на два портрети, які характеризують час.

Один переміг 15 років тому – і цей портрет називається «Льонька-політика». Він став канонічним портретом. У цього чоловіка на руці написано «Поганяй, но знай меру», хоча він на вигляд бунтар.

Через 15 років переміг портрет хлопця з позивним «Сокіл» – в нього на руці тризуб і напис-татуювання «Воля або смерть». Власне цими двома фотографіями вичерпується великий історичний період  в житті новітньої України».

Важливий момент зустрічі, який львів’яни мають оцінити належним чином (долучитись до акції ніколи не пізно!), – вручення 23-м середнім навчальним закладам Львова книг із Бібліотеки «Дня» від «Благодійного фонду підтримки ініціатив «Дня», а саме його члена правозахисниці Ганни Свириденко. Акцію «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі провів президент фонду Микола Гриценко. 

Знову неперевершено бере ноти «Поліфонія» – урочиста частина завершується. Тепер гості повністю занурюються в картини, а точніше – фотолітописи.  

«У будь-якій миті є сенс, а картина – це і є та мить, яка переносить нас у часі, – говорить поет Євген Синевір, вдивляючись у світлини з Майдану, – тут немає награності – це найголовніше. Потрібно побільше бачити це людям, бо забувають». 

Здається, більш влучного символу для цієї фотовиставки, ніж терен, годі й розгледіти. Адже фотоконкурс – хіба не захист своєї країни та її громадян? Від викривленої картини світу. Всі прагнення та емоції українців зафіксовані на світлинах, що представлені у Львівському палаці мистецтв.

Виставка триває до 10 травня, вхід – вільний, з 11.00 до 18.00. Вихідний – понеділок. 

Традиційно львів’яни також зможуть проголосувати за найкращу, на їхній погляд, світлину. Наразі ж – пропонуємо вашій увазі перші враження з відкриття:

«Це очі, якими ми дивимось на світ»

Богдан Тихолоз, франкознавець, доцент ЛНУ ім. Івана Франка: 

– Це вже дуже добра традиція. «День» – газета, що гуртує навколо себе інтелектуальну спільноту й разом з цим формує її. Одним із засобів, власне, і є фотожурналістика, яка дуже часто межує з фотомистецтвом.

Особливість виставки – те, що вона відображає багатогранність життя в таку кризову епоху: війни, цивілізаційного протистояння тощо. Очі тих фотографів, які зафіксували ці миті, – очі, якими ми дивимось на світ.

Мені імпонує й те, що є не тільки фото, що відображають вищий ешелон влади чи достатньо відомих особистостей. Маємо той поверх, який є фундаментом нації – звичайних людей, які сьогодні творять історії в зоні АТО.

Багато світлин дітей й просто молодих людей. Тут відчувається тепло любові. Те, що «День» тримає високу планку не лише в сфері тексту, але й в власне світлописі – дуже важить.

Багато фотографій не репортажні, а художні. Зараз люди часто паразитують на чомусь запозиченому з різних Інтернет-ресурсів. А ось такі яскраві промовисті авторські фотографії мають дуже багато тисяч знаків вербальної інформації й промовляють значно більше.

«Український простір – не лише географічний, але й емоційний»

Роман Лубківський, лауреат національної премії ім. Тараса Шевченка: 

– Фотовиставка дає значно ширше уявлення про нашу Україну й проблеми, якими живе кожен українець. Але водночас вона показує й український простір – не лише географічний, але й емоційний.

Думаю, таке колосальне враження від тематичного багатства. Адже тут і лірика, і пафос, і гумор, й іронія, сатира. Це говорить про моральне здоров’я нашого народу.

Люди зафіксували ці імпульси, імпульси оздоровлення й імпульси надії. Газета взяла на себе серйозну місію.

«День» дійсно формує обличчя майбутньої української нації. Це обличчя прекрасне: цікаве, життєрадісне, тужливе, але сповнене великої надії і віри в свою історичну перспективу.

«Тут видно силу нашого характеру»

Петро Цеголко, представник Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення у Львівській області: 

– У мене враження «зашкалюють»! Фотовиставка – виклик і патріотичних почуттів, й почуття любові, й філософського осмислення нашої дійсності.

На світлинах зафіксовані миті народження України, що проходить крізь кров й війну. Народжується країна, яка зробить все, аби впала «Російська імперія».

Це видно з фотографій, де відображено характер українця-воїна, українця-козака, який захищає свою землю, а не йде завойовувати інші ділянки, як це є в російській імперській ментальності. Силу нашого характеру в цьому приміщенні видно повсюдно.

Якби такі виставки відбувалися в Брюсселі, Парижі, Берліні, думаю, там би було інше ставлення й погляди. Це була б наша перемога в інформаційній війні. Маю на увазі загальне ставлення, де не було б російського фейку.

Нам потрібно прорвати інформаційну блокаду, показавши правду. Потрібно показати нашу глибинну духовність, адже це основа, на якій ми стоїмо з часів Володимира Великого.

А вже за кілька годин після відкриття виставки у конференц-залі Національного університету «Львівська політехніка» головний редактор «Дня» Лариса Івшина дискутувала з читачами на тему «Як нам перемогти?». У ході діалогу також відбулося представлення книжкової новинки з Бібліотеки «Дня» «Україна Incognita. ТОП-25».

Про подробиці і «сюрприз», який чекав на всіх учасників зустрічі, – незабаром на сайті «Дня». А для тих, хто не встиг придбати книги «Дня» сьогодні, нагадуємо, що наша Бібліотека  – в таких книгарнях: 

Центр української книги», вулиця Володимира Великого, 34

ПП «Глобус», площа Галицька, 12

Книгообрій (Книжкові джерела), вулиця Бузкова, 2, вулиця Личаківська, 22

«Книгарня», вулиця Зелена, 147

Книгарня імені Богдана-Ігоря Антонича, вулиця Степана Бандери, 33

«Каменяр», МСП, вулиця Підвальна, 3

«Академічна книгарня», вулиця Нежанківського, 5-а

Українська книгарня «НТШ», вулиця Чупринки, 21

«Українська книгарня», проспект Шевченка, 8

«Є», проспект Свободи, 7».

Як інформував «ЩЛ», у Львівському палаці мистецтв відкрили фотовиставку газети «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів