Владики УПЦ МП домовляються про перехід до ПЦУ, – архієпископ

15:45 11 січня 2019 р.

Парафія і настоятель храму апостолів Петра і Павла у Жовкві вже перейшли до Православної церкви України

Парафія і настоятель храму апостолів Петра і Павла у Жовкві вже перейшли до Православної церкви України
Фото: radiosvoboda.org

Архієпископ Української православної церкви у США Даниїл Памфільський вважає, що ближчим часом вагома частина УПЦ МП перейде до нової церкви.

Українська служба «ВВС» опублікувала інтерв’ю з архієпископом УПЦ у США Даниїлом Памфільський, якого Вселенський патріарх призначив торік екзархом в Україні для підготовки автокефалії та створення помісної церкви. Відтак, наведемо принаймні частину цього інтерв’ю:

– Що було найскладнішим у вашій чотиримісячній роботі екзарха Вселенського патріарха в Україні?

– Знайти контакти з ієрархами, з представниками УПЦ на той час Московського патріархату. Не було жодних проблем з наведенням контактів з духовенством колишніх УПЦ КП і УАПЦ, але представники УПЦ МП мали вказівки, які прийшли з Москви – їм було заборонено виходити з нами на контакт.

Проте коли, попри заборону спілкуватися, вони таки йшли з нами на зустріч, ми повинні були знайти, як і де зустрітися, щоб не створити умов, коли б їх могли покарати за спілкування з нами. І, з іншого боку, щоб не створити передумови для звинувачень нас у втручанні у внутрішні справи їхньої церкви. Це було найбільше переживання.

– Зі скількома ієрархами Московського патріархату вам вдалося зустрітися?

– З нами зустрілися 18 ієрархів.

– Які у вас враження після зустрічей з ними?

– Більшість з них були і, мені здається, по сьогодні готові зробити крок, щоб влитися в нову помісну українську православну церкву. Їхня найбільша пересторога була: що станеться з нами? Яке покарання, які санкції на нас будуть накладені? Те, що сталося з владиками Симеоном і Олександром зараз (УПЦ МП заборонила у священослужінні двох ієрархів, які взяли участь у об'єднавчому соборі та влилися до ПЦУ. – Ред.), – саме того вони боялися.

І попри те, що ми їм гарантували, що Константинополь захистить їх, не залишить з церковними санкціями і так далі, вони все одно хотіли побачити, коли цей процес дійде до кінця. Томос буде, казали вони, – і тоді ми почнемо робити якісь радикальніші кроки з нашим духовенством.

Друга річ – ми це мусимо також розуміти – архієрей без свого духовенства і мирян не є повноцінним архієреєм. Їм потрібно було працювати з їхніми священиками, деканами, мирянами, щоб не створити якихось перешкод, які могли виникнути на місцях.

– У вас є відчуття, що ближчим часом вагома частина УПЦ МП перейде до нової церкви?

– Думаю, що так. Ідуть переговори. Архієреї, які були з нами на зв'язку, зараз розмовляють з владикою Симеоном, з владикою Епіфанієм, щоб визначити, як вони можуть прийти до ПЦУ всіма своїми єпархіями чи частинами цих єпархій. З іншого боку, є велика противага – йде своєрідне фінансування від певних олігархів, депутатів Верховної Ради на сьогоднішній день, котрі намагаються заблокувати цей процес, завадити духовенству і архієреям зробити свій вільний вибір.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів