У Віжомлі буде Центр збереження яворівської забавки та розпису

09:17 27 травня 2020 р.

Фото до новини


Фото: dolesko.com

У селі Віжомля Яворівського району може з’явитися Центр збереження та популяризації яворівського мистецтва - розпису та забавки.

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Ідею висунули художник Орест Скоп, який будує поруч приватний Музей Мамаїв, і голова сільської ради Оксана Драбчук. Щоб обговорити перспективи втілення проєкту та участь у ньому Львівської ОДА, учора, 26 травня, до Віжомлі навідалися заступник голови обласної адміністрації Юрій Холод та керівниця управління туризму і курортів ЛОДА Наталія Табака.

Центр збереження та популяризації яворівського мистецтва планують розмістити у старому Народному домі. Будинок не є пам’яткою, а проєкт його реконструкції готовий. Його розробив сам Орест Скоп - лауреат Державної премії України в галузі архітектури. Головними  експонатами музею мають стати речі, які демонструють унікальність яворівських розпису та забавки. А його відвідувачів і туристів жителі Віжомлі готові частувати традиційним яворівським пирогом.

“Найголовніше - людський потенціал. Я побачив запал п. Ореста, почув позицію місцевої сільської голови Оксани Драбчук, ми оглянули святині та історичні споруди села. Думаю, Віжомля має добрий туристичний потенціал і може його розвивати. Тим більше, що село розташоване по дорозі на Прилбичі, де народився Андрей Шептицький”, - каже заступник голови ЛОДА Юрій Холод.

Магнітом для мандрівників точно стане і Музей Мамаїв, який будує неподалік будинку Народного дому Орест Скоп. Над циклом “Козак Мамай” він працює з 1982 року. 300 картин, присвячених пам’яті кобзарів, яких Радянська влада розстріляла 1934-го року поблизу Харкова, планує “поселити” у новоствореному музеї у Віжомлі.

П. Орест - заслужений діяч мистецтв України і працює у галузі художнього проекту, архітектури та станкового живопису, автор та співавтор понад 20 музейних інтер’єрів та експозицій. Твори художника зберігаються в музейних та приватних збірках багатьох країн світу. 

У селі вже є що розповісти та показати мандрівникам. Перша згадка про Віжомлю сягає ХІV століття. А гордістю села є те, що в липні-серпні 1939 року тут був майбутній Папа Римський Іван Павло ІІ. Як студент Ягеллонського університету він проходив тут військовий вишкіл. На знак, що в костелі Святого Йосифа (тепер - церква Усікновення Голови Івана Хрестителя, УГКЦ) молився 19-річний Кароль Войтила, віжомляни встановили на стіні храму пам’ятну дошку.

Крім того, в селі є дві православні церкви ПЦУ. Стара дерев’яна церква Воскресіння Господнього на 1560 рік уже належала до Судово-Вишнянського деканату. Можна говорити і про існування давнішої святині, адже найперші згадки про священиків в цьому селі - з податкового реєстру 1515 року. Йдеться там про те, що попівство у Віжомлі є в занедбаному стані, немає священика, і тому село звільнене від сплати податку.

Поруч Церкви Воскресіння Ісуса Христа 16 років тому постала нова — велика і світла. У ній художник та заслужений діяч мистецтв Орест Скоп намалював унікальний іконостас і Хресну дорогу. Над цим він працює понад 15 років.

Також на роздоріжжі в селі є напівзруйнована німецька кірха.

Нагадаємо, у Львові відкрили у Шевченківському гаю перший дитячий майданчик в етно-стилі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів