У центрі Львова реконструюють старий фонтан

17:00 21 червня 2019 р.

Фото до новини

Незабаром у Львові розпочнуть роботи з реконструкції старого водограю та площі біля Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Про це повідомили в п’ятницю, 21 червня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Роботи з облаштування фонтану профінансує благодійний фонд «Сокар Благо». Координуватиме проект Галицька районна адміністрація».

Начальник управління архітектури та урбаністики міста Юліан Чаплінський зазначив: «Більш ніж чотири роки тому компанія «Сокар Благо» виявила ініціативу подарувати місту дорогий фонтан канадського виробництва. Пізніше в процесі проектування були певні бюрократичні затримки з боку цієї компанії. Зараз відновився діалог, є уточнене проектне рішення.

«Київський архітектор, який презентував цей проект кілька років тому, обновив його, зробив більш стриманим у замощенні та узорах, врахував променад від площі Міцкевича до Оперного театру і зробив більш стриману структуру, залишивши такий самий багатий фонтан, тільки вже прямокутної форми, який дає, на його думку, більше можливостей для різноманітних траєкторій струменів води», – поінформував також Юліан Чаплінський.

«Площа розпланована таким чином, що була збережена територія для великих заходів. Місце розташування ялинки не зміниться. Цю зону проектант розпрацював трошки краще, оскільки зараз вона просто більш транзитна, аніж затишна. Тому він зробив такі затишні зони з лавками та рослинністю. Зони озеленення будуть лише збагачені», – розповів також начальник управління архітектури та урбаністики міста

«Передбачається розкішне освітлення, яке теж готова фінансувати компанія «Сокар».
Юліан Чаплінський також зазначив: «На сьогодні проект – на стадії закінчення, триває підрахунок кошторису. Після експертизи матимемо чітку вартість. Сучасні гідравлічні технології фонтанів дають настільки велику палітру можливостей програмування, що вони мають до ста режимів функціонування. Більше того, сценарії можуть бути з музичним супроводом, який запрошуватиме туристів та львів’ян до прем’єри в Опері».

«При розробці проекту реконструкції площі навпроти Оперного театру його автори ставили перед собою три основні завдання – зробити площу сучасною та цікавою в контексті навколишньої забудови і підкреслити архітектуру головного фасаду театру, який є її бездоганним акцентом, змінити філософію фонтану, зробивши його «сухим», щоб нічого не перешкоджало огляду театру з протилежного боку площі (у холодну пору року фонтан відключать, і він перетвориться на пішохідну зону, яка може бути також використана для встановлення ялинки або сцени для проведення міських заходів, створити новий імідж площі, шляхом залучення творчої еліти», – поінформували також у міськраді.

«Для цього пропонують повністю звільнити її від атракціонів і МАФів, встановити зручні лавочки, вбудовані в парапети зелених зон, із розетками для зарядки ноутбуків і телефонів. Велика кількість посаджених дерев і чагарників візуально відмежує площу від галасливих доріг і вітру, дозволить комфортно провести вільний час. З'являться також безкоштовний «wi-fi» з онлайн-бібліотекою та інформаційні бокси, будуть встановлені велопарковки», – розповіли також у міськраді.

Юліан Чаплінський додав: «Перевагою сухого фонтану є те, що площа взимку експлуатується як площа. Щодо чаші, то вона потребує постійного миття, у ній накопичується сміття. Я переконаний, що після реконструкції площа та фонтан львів’янам дуже сподобаються».

«Обрис площі – силует скрипки, гриф якої примикає до Оперного театру. Струни виконані азбукою Морзе з «RGB LED» підсвічуванням і читаються як «Місце можливостей. Відкритий для світу. Львів – місто кохання. Місто вільних людей», – повідомили також у міськраді.

«Форма площі автору нагадала форму скрипки. Він вважає, що це правильне рішення, є доволі детально пропрацьований ескізний проект. Також для орієнтації в просторі будуть враховані замощення для осіб із поганим зором», – підкреслив Чаплінський.

«Міні-метеостанція, розроблена інженерами, регулюватиме напір і висоту струменя фонтану, залежно від погоди і сили вітру. Синхронізація фонтану з Оперним театром дозволить насолодитися виставою не тільки всередині театру, а й ззовні. Фонтан стане частиною сценічної опери завдяки тому, що струмені води з форсунок паралельно «заграють» як еквалайзери», – поінформували також у міськраді.

«У темний час доби фонтан підсвічуватиметься «RGB LED» підсвічуванням малого споживання. У гранітному мощенні, виконаному в двох кольорах – сірому і темно-сірому, також будуть встановлені лінійні «LED» підсвічування, які висвітлюватимуть площу в темний час доби», – повідомили також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів