У першій львівській медіатеці відкрилася виставка «Картини зі світу науки»

22:35 4 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олександр Мазуренко / прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 4 грудня, у першій львівській медіатеці на вулиці Мулярській, 2а відкрилася виставка «Картини зі світу науки» від німецького наукового товариства ім. Макса Планка.

У прес-службі повідомили «Щоденному Львову», що сьогодні, 4 грудня, у першій львівській медіатеці на вулиці Мулярській, 2а відкрилася виставка «Картини зі світу науки» від німецького наукового товариства ім. Макса Планка. У повідомленні також конкретизують:

«Після Києва та Харкова експозиція завітала до Львова, де протягом двох місяців – з 4 грудня до 4 лютого – знайомитиме мешканців та гостей міста із захопливим світом науки. Виконувач обов’язків начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш зазначила з цього приводу:

«Два дні тому у цьому приміщенні, коли ми відкривали першу львівську школу джазу, тут грали джазові музиканти, діти танцювали, одночасно з цим вішали загадкові та барвисті картині, якийсь молодий чоловік налаштовував проектор, а в кутку сиділа група людей, яка обговорювала якісь проекти. Це все прекрасно зліплювалось в одне ціле, тому що світ є гармонійний, і ці картини зі світу науки, які виглядають як модерне мистецтво, прекрасно пасували до музики, яка звучала, а діти, які танцювали, розглядали ці картини, і можливо, вони не до кінця розуміли, що це є, але воно їх приваблювало і це було цікаво для них. І насправді може краса не врятує світ, але світ врятує цікавість до світу, якщо ми будемо до нього цікавими, зрозуміємо, наскільки він складний і тонко організований, тоді може будемо делікатніше ставитись до нього. 

Цього літа мене вразив факт недобору на фізику в університеті і це величезне наше завдання. Ми багато говоримо про збереження екології, про енергоощадність, про інновації десь там, але хто їх всі буде впроваджувати, якщо у нас буде недобір на фізику, хімію, на точні науки.

Над цим треба працювати. Наука повинна стати модною, повинна бути не нудною, а цікавою. Саме для цього ми спробували зробити це відкриття трохи веселим, щоб показати, що наука – це насправді дуже весело і наш світ буде залежати не від воєн, не від політики, а буде залежати від тих, хто піде вчитись на хіміка, фізика,технолога і тому ця виставка якнайбільше зараз на часі».

Спеціально для виставки вчені з понад 80 інститутів товариства ім. Макса Планка надали фотографії з різних галузей наукових досліджень. Спектр застосованих технологій для отримання цих світлини дуже широкий: від звичайної фотографії за допомогою кольорової зйомки з використанням різного виду мікроскопів – світлова мікроскопія, растрова електронна мікроскопія, растрово-тунельна мікроскопія і до комп’ютерного моделювання.

Михайло Лещенко, радник з питань науки посольства Німеччини зазначив із цього приводу:

«Львів вже третє місто в Україні, яке відвідала наша виставка. В кожному місті вона відбувалась по-різному. Тут, в Медіатеці – це поєднання бібліотечної справи, культурного простору. Дуже радий, що наша виставка вдало тут вписалась.

Німеччину здебільшого знають через індустрію, фармацевтику. Знають і через нашу пунктуальність, наші університети і науку. Ми хотіли показати німецьку науку широкому загалу, показати, як ці видатні вчені дивляться на світ, як вони нам його показують. Все починається з дивацтв, які ми сьогодні бачимо.

Німеччина приділяє дуже багато уваги розвитку та популяризації науки, адже у нас така сама тенденція з недобором на прикладні науки відбувалась свого часу.  Це одна зі спроб одного наукового товариства, показати, що наука популярна, престижна і цікава.

Сподіваємось, що якійсь студент чи науковець побачить світлини з тої сфери науки, якою він займається, та спробує встановити якісь наукові контакти з товариством, звідки прийшла ця світлина. Україна зробила свій непростий вибір на користь європейського напрямку розвитку і цінностей, а однією з великих цінностей Європи є розвиток науки, сподіваємось, що вони знайдуть своє відображення в розвитку України.

Усі ці речі будуть втілюватись і поширюватись, в першу чергу, молодими. Тому будемо дуже раді бачити школярів і студентів».

У медіатеці  презентується зібрання з 50 широкоформатних зображень.  Експозиція виставки «Картини зі світу науки» у Львові стала можливою завдяки підтримці Львівської міської ради, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Централізованій бібліотечній системі для дорослих міста Львова,  а також за фінансової підтримки Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини (BMBF)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів