У Львові знищили цінне мозаїчне панно, що мало охоронний статус: як відреагувала влада

20:58 1 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Мозаїку знищили в рамках ремонту приміщення для заїзду клініки.

Про це 30 вересня повідомила спільнота Ukrainian Modernism, що займається охороною мозаїчних панно радянського періоду, на сторінці в Instagram, пише Dailylviv.com.

Як зазначають у спільноті, панно "Інформаційний простір" створив у 1981 році талановитий львівський художник Богдан Сойка для інтер'єру будівлі "Союздрук" на вулиці Володимира Великого, 2. Це - пейзажна композиція з фігурами п’яти жінок, що символізують п’ять материків та обмін інформацією в світі.

"Мозаїка була унікальною, вирізнялась своїм технічним і художнім рівнем, мала надзвичайну композицію і заслуговувала мати статус памʼятки. Натомість заслужила на пару годин роботи перфоратором від чергового кугута.

Мозаїку знищили в рамках "ремонту" приміщення для заїзду клініки. Від прекрасної композиції з коштовної смальти залишилася гола стіна і начерк обрисів", - наголосили в спільноті.

Спільнота Ukrainian Modernism закликала поліцію Львова встановити зловмисників, притягнути до відповідальності та зобов'язати відновити твір за власні кошти з решток збитої мозаїки, оскільки смальту в Україні не виробляють з 1992 року..Згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 18.10.2019 № 975 «Про затвердження переліку мозаїчних творів на території Львова», мозаїчні твори заборонено демонтовувати.

На ситуацію відреагував перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Він підтвердив, що мозаїка була внесена в перелік мозаїк, які підлягають захисту. Мала охоронний статус.

"Мозаїка знаходиться всередині будівлі, яка є в приватній власності.

"Всі деталі - хто і як її знищив, і найголовніше - як її буде відновлювати, оприлюднимо завтра. Коли будуть відомі вже всі подробиці

Жодних слів пояснити, чому комусь в голову приходить зруйнувати те, що він не створював - не маю. Але в будь-якому разі

1. Мозаїка має бути відновлена

2. За руйнування має бути покарання",- заявив Москаленко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів