У Львові вже встановили Різдвяного Дідуха (доповнено відеосюжетами)

14:28 6 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: unn.com.ua

Він складається з майже 100 снопиків.


Відео: Дивись Інфо

Його урочисто встановили сьогодні, 6 січня, о 12:00 на площі Яворського перед Гарнізонним храмом святих апостолів Петра і Павла. Урочистості з цього приводу розпочалися з традиційної Різдвяної ходи центром міста, в якій взяли участь міський голова Львова, дитячі та дорослі музичні колективи, священики та усі охочі жителі й гості міста. Зокрема колядою й віншуванням привітали гостей свята зразковий дитячий фольклорний ансамбль пісні «Джерельце» та муніципальний хор «Гомін».

А працювали над створенням Дідуха родина Коцюків, співробітники реставраційного відділу Музею народної архітектури та побуту, працівники управління культури ЛМР та ЛКП «Ратуша-сервіс». Зокрема співавтор Різдвяного атрибуту Василь Коцюк розповів:

«Цього року ми не робили нового Дідуха, а просто відреставрували минулорічний. Він складається з близько 100 снопиків. Вже другий рік ми в’яжемо Дідух у вигляді декількох деревець. Таку ідею нам подали в управлінні культури ЛМР і це виявилось дуже вдалим рішенням, на мою думку він є набагато пишніший, гарніший та стає все кращим». 

Про це повідомляє сьогодні, 6 січня, прес-служба міської ради. Своєю чергою, львівський кореспондент «Радіо Свобода» Галина Терещук інформує в понеділок:

«Найбільшого дідуха, заввишки 4 метри, встановили у центрі Львова. Урочистість розпочалась різдвяною ходою від площі Ринок. Дідух – головний символ Різдва і чимало галичан ставлять у своїх домівках не ялинку, а саме дідуха. 

Дідух, останній обжинковий сніп… На Святий вечір господар заносив його до хати, благословляв усю родину, а тоді ставив його у куті і вже тоді всі сідали вечеряти. Досі кажуть, що «дідух до хати – вся нечисть з хати».

Василь Коцюк навчився в’язати дідуха у своїх батьків, які мешкають на Стрийщині в селі Голобутів. Родина і зробила найвищого дідуха для Львова.

«Згідно з християнською традицією, коли Ісус народився, Йосип снопом закрив шпарку у стаєнці, щоб було тепліше. Відтоді ставимо у куті дідуха на чільному місці. А за язичницькою традицією, то це останній обжинковий сніп, дух предків. Були у нас такі традиції, що на Василя дідуха виносили, обмивали, обмолочували і зерно вимішували з зерном для висівання. А солому спалювали», – розповів Василь Коцюк. 

Дідух – символ добра і злагоди

Дідух вважається символом злагоди у родині, доброго врожаю, а на загал дарує святковий Різдвяний настрій. Хоча дідуха після Василія або ж Водохреща спалюють, львівського міського дідуха зберегли від минулого року, прикрасивши його новими снопами.

Урочиста хода до міського дідуха супроводжувалась колядою у виконанні львів’ян різного віку. А дітя розповіли, чим для них є Різдво і його символи.

– Для мене дідух – це святковий символ, який об’єднує людей і створює святковий настрій

– Різдво – це коли Ісус Христос народився, прийшов на землю, щоб ми його прославляли, а Різдво дарує настрій.

– Ми бажаємо, щоб усі родини відчули дух Різдва.

Різдво у Львові за останні роки стало головною туристичною родзинкою міста.

«Різдво у Львові кожного року особливе, це велике тепло сердець львів’ян і всіх, хто сюди приїжджає, щоб відчути радість народження Ісуса, який любить кожного з нас і ми натомість маємо прийняти його любов, бути просто добрими людьми, добрими українцями», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

У ці дні у місто Лева приїхали сотні гостей, більшість – із різних регіонів України, а також із Білорусі та Росії».

Як інформував «ЩЛ», Святвечір на Євромайдані у Львові – о 16.30, столична газета запрошує на Різдвяні свята до Львова, 7 січня щогодини зі 17:00 до 22:00 у дворику Львівської Ратуші – вистава «Коли ангели спускаються на землю» театру «Воскресіння», 8 січня біля «головної ялинки» найбільшого міста Західної України відбудеться великий хоровий флеш-моб «Львів колядує», на проспекті Свободи триває виставка льодових скульптур, а на фотовиставці «Різдвяне диво в об'єктиві» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла демонструють світлини дітей-сиріт і їхніх наставників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів