У Львові відкрили для огляду п'ятиярусний іконостас 18 століття

09:01 12 червня 2021 р.

Фото до новини

У Музеї Івана-Георгія Пінзеля у Львові відкрили для огляду відреставрований іконостас з церкви Св. Трійці м. Жовкви. Іконостас є п’ятиярусним, він налічує приблизно 50 ікон, створений майстрами Жовківської школи малярства та різьби Івана Рутковича на початку XVIII ст.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.

В іконостасі втілено новаторський пошук — образи святих наділені елементами українського типажу. Іконостас виготовлений з липи, його декор має глибоке різьблення, котре виконав Ігнатій Стобенський (український, галицький скульптор різьбяр поч. XVIII ст.). Яскравий декоративний живопис, енергійний рисунок, різноманітність у композиціях цілком відповідають барочному стилю різьби і композиції іконостаса.

За сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у збереження, дослідження та реставрацію унікальної пам’ятки національної культурно-мистецької спадщини, до якої належить іконостас, почесними грамотами Львівської облдержадміністрації відзначили чотирьох працівників Львівській філії Національного науково-дослідного рестравраційного центру України - Мирославу Білецьку-Зварич, Роксолану Мокрій, Анастасію Боднар та Оксану Войтович. Грамоти від імені голови ЛОДА Максима Козицького вручила заступниця директора департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Тетяна Плугатор.

Нагадаємо, Музей Івана-Георгія Пінзеля знаходиться на вул. Личаківська, 2а у Львові. Заснований у 1996 р.

Довідково:

У 1978-1979 роках церкву і, зокрема, іконостас було реставровано. Приміщення церкви було передано у користування музею, а вже в часи незалежності було передано спочатку православній, а потім греко-католицькій громаді. Храм належав УГКЦ з часу заснування. В 1993 році церква знову передана віруючим УГКЦ.

У 2019 році іконостас був відданий на реставрацію до Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Відреставрований іконостас буде розміщено у виставковій залі Музею-заповідника «Жовківський замок» до завершення реставраційних робіт у церкві Святої Трійці в Жовкві.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів