У Львові відкрили благодійну виставку на підтримку моряків

20:30 25 травня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У суботу, 25 травня,у Львівській ОДА, презентували виставку «Повернення доДому» на підтримку українських моряків, що уже півроку перебувають в російському полоні.

Про це повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації, де також розповіли: «На виставці представлені 24 картини та інші твори мистецтва, створені митцями з усіх областей України для підтримки 24 полонених українських моряків».

Про ідею створення виставки розповіла названа мати наймолодшого полоненого моряка Андрія Ейдера – Євгенія Ейдер: «Коли в країні розпочалася війна Андрію було 14 років. І як будь-який підліток він думав про заробіток, кар’єру, проте в 17 років абсолютно кардинально змінив свої бажання, пріоритети та зрозумів, що він хоче захищати Україну. Ми з чоловіком відслідковували всі новини на фейсбуці і побачили картину, яку написала Беата Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому». Це графічна робота, вона намалювала її на другий день полону. Ця робота нас дуже з чоловіком вразила, адже вона повністю передавала всі ті емоції, які ми відчували. Ми її одразу роздрукували і звернулися до художниці з проханням її придбати. Проте Бета подарувала її нам. І я вирішила, що наші хлопці заслуговують отримати такі самі подарунки в підтримку.

Євгенія Ейдер також розповіла: «У грудні ми почали робити такий сюрприз, а у лютому ми відкрили виставку. Кожна картина – це творча копія роботи Беати Куркуль, але кожен художник передав своє бачення, емоції, своєю технікою, те що він відчуває відносно цієї події. Кожна картина несе потужну енергетику і вже є власністю наших хлопців».

«На важливості такої вистави наголошує і матір моряка Андрія Оприска – Ольга Оприско. Жінка згадує, що син надзвичайно любив море і не перестає вірити у його найшвидше повернення з полону», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Все потрібно робити, що тільки можна, бо і люди більше дізнаються і якось задумуються над тим, що ще можна зробити для того, щоб вимагати звільнення полонених», – зазначила Ольга Оприско.

А донька Андрія Оприска – Оля Оприско – розповіла: «Коли це все сталося, для нас це було як страшний сон. І дуже важко було вийти з цього стану. Але з часом ми зрозуміли, що тільки з чистим розумом ми можемо якось повпливати, допомогти і якщо завдяки нашим зусиллям хоч на день раніше вийдуть наші моряки на свободу і повернуться додому, то це все буде недаремно. Коли ми були в Москві на суді я бачила ці пусті погляди російських дипломатів, суддів, які не дозволяли нам навіть торкнутися наших родичів і я бачила наших військовополонених, які мужньо тримались, ще й усіх підбадьорювали, незважаючи на шалений тиск та те, що вони в розлуці з родиною. Сила українців в тому, що завжди в складні часи ми вміли гуртуватися і підтримувати один одного. Я вдячна сьогодні всім за вашу підтримку і я вірю, що саме завдяки підтримці, ми крок за кроком ми досягнемо того, що скоро побачимо військовополонених вдома»,  зазначила

«Картини будуть подаровані морякам після їхнього звільнення. Виставка мандруватиме містами України, поки хлопці не повернуться додому. В межах виставки будь хто з охочих може придбати листівку з репродукцією картин і написати листа комусь із полонених. Усі кошти, виручені від продажу листівок, будуть надіслані на підтримку військовополонених моряків, які перебувають у Росії», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Розклад роботи виставки: з 25 травня дл 31 травня у Львівській обласній державній адміністрації на вулиці Володимира Винниченка, з 3 червня до 9 червня – у Львівському палаці мистецтв на вулиці Коперника», – повідомили також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів