У Львові відбувся флеш-моб на підтримку дітей і дорослих, які живуть з аутизмом (відео)

18:00 2 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, біля входу в Ратушу вдягнуті в блакитне, які мали в руках кульки такого ж кольору, вишикувалися у формі пазла – міжнародного символу аутизму.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 2 квітня, «Щоденному Львову»:

«2 квітня – міжнародний день поширення інформації про аутизм. У Львові відбулася серія акцій «Львів у блакитному», під час яких мешканцям та гостям нашого міста розповіли про те, що таке аутизм, чому його не варто боятися та як можна підтримати дітей і дорослих, які живуть з аутизмом.

Зокрема сьогодні біля входу в Ратушу відбувся масовий флеш-моб «Пазл», який продемонстрував підтримку людей з аутизмом. Спершу 13:00 відбулася організована хода учасників акції від школи-інтернату «Довіра» (вул. Короленка,1) до центрального входу у Ратушу. Тут учасники і всі охочі взяли участь у флеш-мобі «Пазл»: на знак підтримки осіб з аутизмом люди вдягнулись у блакитне і мали у руках блакитні кульки, вишикувалися у формі пазла – міжнародного символу аутизму. 

Опісля, о 14.00, відбулося відкриття фотовиставки «Птах з одним крилом» Катерини Птахи, вимушеної переселенки з Луганська, у Львівській арт-галереї «Щось цікаве» (пл. Ринок, 13). А о 15:00 дітей із аутизмом запросили у розважальний заклад «Дитяча Планета» (вул. Стрийська, 202), де для них організували свято. Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна розповіла також:

 «Ми маємо добру співпрацю з батьківською громадою дітей з аутизмом. Співпрацю розпочали декілька років тому. В питаннях організації залучення дітей до навчання стараємося працювати вже з часу впровадження інтеграції дітей з особливими потребами в навчальне середовище.

Ми маємо відкриту групу у дошкільному навчальному закладі м. Львова для дітей з аутизмом. Сьогодні стараємося інтегрувати дітей у загальноосвітнє середовище. 

Новий проект, який ми розпочали у 2013 році за ініціативи батьківської громади – це проект організації літнього відпочинку для дітей з аутизмом. З 2013 року діти з батьками мають можливість відпочити у нашому таборі «Ватра» у селі Гребенів, що в Карпатах. У 2013 році відпочило 10 діток, у 2014 – 12 дітей.

Це безкоштовний проект, єдине, що батьки відшкодовували – це харчування. Цього року ми плануємо організовувати такий відпочинок і збільшити кількість дітей».

Своєю чергою, організатор акції «Львів у блакитному», представник ініціативної групи батьків дітей із аутизмом Наталія Гладка зазначила

«Акція «Львів у блакитному» була започаткована у 2013 році батьками школи-інтернату «Довіра», в якій навчаються діти з аутизмом. Ми обрали блакитну символіку, бо міжнародний колір аутизму – блакитний. Цього року до акції «Львів у блакитному» вже долучилося 10 міст: Київ, Харків, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Луцьк, Вінниця, Біла Церква…

Якщо ми разом будемо піднімати цю тему, давати статистику, що нас є багато, тоді ми зможемо проінформувати наше суспільство про те, що таких діток не треба боятися, що єдиний дієвий метод лікування і реабілітації для них – соціалізація і інтеграція. Тому що якщо ми не будемо впускати цих дітей в наші садочки, школи, не буде працювати система інклюзивної освіти, діти тільки заглиблюватимуться в ізоляцію. Приємно, що в цій акції беруть участь батьки дітей з аутизмом. Ми вдячні всім, хто був присутній на флеш-мобі, хто підтримав наших діток».

Натомість вимушена переселенка з Луганська, автор фотовиставки «Птах з одним крилом», мама дитини з аутизмом Катерина Птаха розповіла:

«Ми з Владиком приїхали з Луганська влітку. Наше житло зруйноване. Ми намагалися знайти себе і нових друзів у м. Львові. Ми вдячні місту, яке нас прийняло. Тепер Львів – це наш новий рідний дім.

У серпні, коли ми дізнались про школу «Довіра», звернулись і просили, щоб нас взяли. Для Владика з’явилась нова можливість себе реалізувати.

Ще у Луганську ми разом займались фотографією, працювали над соціальним проектом «Ангел надії». Ми розкривали тему і проблеми нестандартних дітей у суспільстві.

У Львові ми зробили фотосесію на тему: «Я – аутист, людина з одним крилом», де головний слоган звучав: «Вилікуй мене своїм теплом». На фотосесії Владик був головним героєм, а я намагалась через фотографію передати емоції і думки, які артисти не можуть сказати людям».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів