У Львові відкрили пам’ятник Василю Стусу (відео)

20:45 4 вересня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

В урочистій церемонії взяла участь сестра Василя Стуса Марія.

Сьогодні, 4 вересня, на території гімназії міжнародних відносин імені Василя Стуса на вулиці Повстанській у Львові урочисто відкрили пам’ятник Василю Стусу. На урочисту церемонію відкриття завітали сестра поета й політв’язня Марія й проректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Микола Удод, який розповів: «Самопроголошена злочинна влада в Донецьку, мабуть, боїться самого образу та імені Стуса, бо минулого року зняла барельєф і пам'ятну дошку з філологічного факультету, де навчався поет. Де сьогодні знаходиться цей барельєф невідомо, ми просили щоб передали його в Вінницю, де в екзилі працює Донецький університет, але віддавати вони його теж не хочуть».

Також поет і політв'язень Ігор Калинець зауважив на урочистій церемонії: «Колись прогресивними людьми з Росії був створений музей в таборі на Уралі, де сидів Стус. Там демонструвалася камера у якій він помер, та можна було довідатися, хто ще із дисидентів сидів. Виявляється цього музею там вже нема, зате з'явився музей наглядачів. Ось така Росія вбила Стуса».

Натомість сестра Василя Стуса Марія розповіла: «Коли брата перший раз арештували, про це ще ніхто не знав, але тривожні чутки до мене уже дійшли. Я не могла повірити, бо з дитинства він був дуже скромним, добрим і ввічливим. Не пригадую жодного випадку коли б він вчиняв якісь збитки батькам. Я добивалася, щоб хтось зі слідчих зі мною поговорив. Зрештою, той слідчий, який мав зі мною розмову звинуватив Стуса що той вважає великим поетом і погано говорить про радянську владу та колгоспи. А я йому відповідаю, – ми з братом жили в селі і пам'ятаєм, як наша згорблена бабуся щодня тягнула з колгоспу картоплю щоб нас прогодувати. І він замовк».

Про це повідомили сьогодні, 4 вересня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Своєю чергою, в в прес-службі міськради поінформували, що пам’ятником Василю Стусу у Львові стала дипломна робота студента Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша Віталія Думина. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів