У Львові скасували виставку портретів Шевченка

09:00 24 лютого 2019 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

Виставку «Квантовий стрибок Шевченка», яка експонувалась на станції столичного метро «Тараса Шевченка» і була пошкоджена ножем, скасували у Львові та Вінниці.

Про це повідомило «Громадське телебачення». У Львові виставку 1-14 березня мала приймати приватна книгарня «Книжковий лев». Її власниця Катерина Іванова розповіла «Громадському», що після пошкодження картин в метро Києва націоналістом Юрієм Павленком (Хорт) на її «Facebook»-сторінку почали надходити погрози.

Катерина Іванова зазначила, що спробувала писати цим людям заради діалогу, але вони ніяким чином не реагували. Згодом невідомі прийшли в її магазин і представилися націоналістами, утім, своїх імен не звали. На момент їхнього візиту в магазині були 22-річні продавчині.

Катерина розповіла: «Коли люди почали приходити в магазин, я, подумавши годину, вирішила написати відмову від виставки».

Іванова зазначила, що її книгарня опинилася в тій ситуації, коли «не робить нічого незаконного й не має ніяких інструментів захисту». Катерина Іванова вирішила зібрати скріншоти всіх погроз у Facebook та написати заяву в поліцію.

У столичному метро за сприяння Національного музею Тараса Шевченка та метрополітену організували виставку «Квантовий стрибок Шевченка. Метро». У межах виставки на станції метро «Тараса Шевченко» українського поета та художника зобразили в образах відомих культурних та наукових діячів, а також анімаційних персонажів.

17 лютого вандал, озброєний ножем, пошкодив більшість постерів на виставці у метрополітені. Після цього організатори виставки вирішили достроково закрити її.

Націоналіст Юрій Павленко (Хорт) визнав, що це він пошкодив виставку «Квантовий стрибок Шевченка» та пояснив свій мотив. Як повідомив Павленко у коментарі «Громадському», виставка «образила його національні почуття». У квітні 2016 року його засудили до чотирьох років і шести місяців в'язниці, але в грудні того ж року апеляційний суд скасував вирок і справу направили на повторний розгляд.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів