У Львові розпочався конгрес культури

12:48 11 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У Львові розпочав у п’ятницю, 11 жовтня, роботу «Конгрес культури «Перехід 1989».

Про це повідомили в у Львівській облдержадміністрації, де також розповіли: «Мета конгресу – створити сталу платформу для культурного середовища країни. Конгрес відбувається вперше і започаткує традицію конгресу-бієнале – відбуватиметься кожні два роки та порушуватиме актуальні питання культурного процесу.

Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський привітав учасників і зазначив:
«Перш за все сьогодні культура, як і інші галузі, перебуває у трансформації. І я радію, що сьогодні бачу тут багато молоді. Також сьогодні ми говоримо про збереження книгодруку, бібліотек, які є вагомою частиною культурного та освітнього процесів. Адаптивність, як реакція на зміни, стане визначати тенденції й тренди. Відтак, у цьому глобалізаційному процесі ми повинні оберігати та популяризувати нашу національну автентичність, що є одним із важливих завдань держави».

Маркіян Мальський також наголосив: «Дуже добре, що ми сьогодні маємо такий формат для спілкування, адже культура може зближувати як різні групи людей такі і органи влади  і ми б хотіли долучатись до таких заходів. Як Львів, так і Львівщина є частиною культурної спадщини України, і сьогодні культура допомагає будувати як містки між людьми, народами, національностями, так і містки по яких в область приходить бізнес, інвестиції. Важливим є залучення до діалогу про культуру людей з інших сфер та галузей. Ми відкриті до культурних проєктів, це один з наших пріоритетів, особливо в частині збереження культурних пам’яток».

«Серед учасників відкриття – відома хорватська авторка Славенка Дракуліч та українська письменниця, поетеса, есеїстка Оксана Забужко. Перший Конгрес, який стартував у старому терміналі Львівського аеропорту, присвячений аналізу культурного досвіду України та Європи за останні 30 років та його актуального стану і напрацюванню рекомендацій для культурної сфери. Вихідною точкою конгресу, хронологічно й метафорично, став 1989 рік, ознаменований низкою знакових подій, що вплинули на подальший хід історії України та Європи», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Конгрес міститиме дискусійну та мистецьку програми. Відтак, у межах дискусійної діятимуть три тематичні блоки – «Мури. Міри. Наміри». Серед тем обговорення – культура, як мірило розвитку суспільства, хто і як нині впливає на культурний порядок денний, які зміни, нормативно-правові, інституційні, освітні, потрібні у культурній сфері України та інші», – розповіли також в облдержадміністрації.

«У мистецькій програмі – триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз», який є частиною Конгресу культури і відбувається в Україні вперше, проєкт «Обабіч», концерт гурту «Жадан і Собаки», – повідомили також в облдержадміністрації.

«Серед учасників конгресу – митці, критики, менеджери у галузях літератури, музики, театру, художнього мистецтва, представники органів влади у сфері культури, а також історики, музеологи, соціологи, культурологи, соціальні психологи, філософи, журналісти-оглядачі з України та з-за кордону. Результати панельних дискусій будуть зафіксовані у формі рекомендацій для середовища культури України загалом та державних органів, відповідальних за політику у сфері культури», – поінформували також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів