У Львові розпочався 31-ий BookForum, але ярмарку не буде

21:22 2 жовтня 2024 р.

Фото до новини

BookForum триватиме до 6 жовтня.

Про це повідомляють організатори, пише DailyLviv.com.

Сьогодні, 2 жовтня, у Львові урочисто відкрили 31-й ювілейний літературний фестиваль BookForum, який триватиме до 6 жовтня. 

У межах 31-го BookForum відбудеться низка подій, серед яких – публічні інтерв'ю з провідними інтелектуалами та дискусії, спрямовані на обговорення тем, що об’єднують суспільство та допомагають осмислити виклики сьогодення. Програма Форуму за покликанням.

Форум об'єднує авторів, інтелектуалів та громадських діячів з усього світу, щоб обговорити важливі питання сучасності. Під час фестивалю буде 20 панельних дискусій, 5 публічних інтерв’ю з видатними українськими та іноземними інтелектуалами, а також чотири партнерські події.

Цей захід стане справжнім майданчиком для дискусій про актуальні теми, які впливають на глобальні демократичні процеси. Цьогорічна фокусна тема – «Сила спільнодії» – присвячена тому, як громадський активізм, історичний досвід українців, постколоніалізм та національна пам’ять можуть сприяти світовим змінам.

Цей захід є яскравим прикладом того, як мистецтво, література і спільні зусилля можуть сприяти формуванню нового, справедливого світу, в якому Україна – сильний та незалежний суб’єкт політичних відносин.

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Іван Собко, зазначив, що ця осіння подія завжди була центром інтелектуальних дискусій і творчої взаємодії. 

«BookForum – це традиція, яка щороку збирає найкращі літературні ідеї та думки. У наш час, коли надмір інформації та віртуальне життя часто віддаляють нас від реальності, книга стає тим, що повертає нас до суті та заземляє. 

Хоч цьогоріч ми матимемо ярмарку, хочу відзначити значний успіх – фестиваль став міжнародним, об’єднавши не лише українських, а й європейських авторів та інтелектуалів. 

Наша країна, що розташована в самому серці Європи, заслуговує на те, аби про неї знали, говорили і підтримували. Бажаю всім нам мужності, витривалості та віри – у наші ЗСУ і в Україну. Ми бачимо, як підтримка світової спільноти та сила українського духу наближають нашу перемогу», – наголосив Іван Собко.

BookForum відбудеться у змішаному форматі: наживо та онлайн. Україномовну трансляцію заходів можна буде переглянути на сайті. Англійською та іспанською мовами – на сайті Hay Festival (Велика Британія), одного з найбільших літературних фестивалів Європи, який вдруге є діджитал-партнером Lviv BookForum.

У програмі на відвідувачів чекають також онлайн- та офлайн-зустрічі з письменниками з усього світу, зокрема із Салманом Рушді та Ґеоргі Ґосподіновим. Зокрема, сьогодні, після офіційної частини відбулася публічна розмова «В обіймах імперії» з професором Мирославом Шкандрієм, канадським літературознавцем і мистецтвознавцем українського походження, професором, головою департаменту германістики й славістики Манітобського університету (Вінніпег, Канада).

Однак цьогоріч не буде традиційного книжкового ярмарку. 

Серед учасників фестивалю:

лавреат Букерівської премії Салман Рушді (Велика Британія);

економіст і письменник Джеймс Алан Робінсон (Велика Британія);

письменниця Софі Оксен (Фінляндія);

письменник Георгій Господінов (Болгарія);

письменник Мирослав Шкандрій (Канада);

поет Кшиштоф Чижевський (Польща);

філософиня й літературознавиця Ґаятрі Чакраворті Співак (США)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів