У Львові оцифровують іконостас

10:00 28 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

Реставратори оцифровують у Львові Богородчанський іконостас Йова Кондзелевича.

Про це повідомили в київському часописі «День», де також розповіли: «Проєкт має назву «Йов Кондзелевич». Ідея виникла приблизно рік тому. Куратор – Софія Ліщинська. Технічний директор – реставратор і дизайнер за фахом Роман Гук».

«Передбачено дві частини роботи – для незрячих (у музеї) та для людей маломобільних і таких, що не можуть фінансово спромогтися на подорожі, аби подивитися найцінніші пам’ятки (на сайті). Про це «Дню» розповів завідувач виставково-експозиційного відділу Національного музею імені Андрея Шептицького Роман Зіленко», – поінформували також у часописі.

«За словами Романа Зіленка, рік тому він познайомився з Романом Гуком – коли Гук та його команда, до якої входила й Софія Ліщинська, втілювали проєкт «Пінзель. A.R.» для Львівської галереї мистецтв – сканували композиції зачинателя Львівської школи скульпторів, представника пізнього бароко і рококо Іоана Георгія Пінзеля, щоби створити тривимірні моделі шедеврів середини XVIII століття», – розповіли також у часописі.

Роман Зіленко зазначив: «Ми тоді розговорилися про те, що цікаво було би зробити такий проєкт і для Національного музею у Львові, адже він сприяв би доступності ікон зі збірки НМЛ для незрячих. Тоді це була перша розмова з Романом. А потім вони з Софією Ліщинською погодилися на співпрацю. Йдеться про проєкт «Торкнись ікони», який зараз дофінансовується міською радою. Ми відсканували три наші найцінніші, найпоказовіші пам’ятки – ікони Юрія Змієборця XIV століття зі Станилі, Архангела Михаїла з Дальови і Крехівської Богородиці».

«Тепер вони будуть переведені в об’єм, щоби незряча людина могла їх торкнутися, відчути – «побачити» руками. Важливо, що будуть збережені навіть дефекти, котрих із віком зазнала дошка. Зокрема – сліди від шашеля (жука-точильника. – «День»)», – розповів також Роман Зіленко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів