У Львові оголосили конкурс проектів нового храму ПЦУ

11:48 25 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У вівторок, 25 червня,у Львові оголосили архітектурний конкурс, який повинен стати якісним прецедентом створення новітнього храму Православної церкви України з пошуком нової української ідентичності сакральної православної архітектури.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Основними концептуальними завданнями конкурсу є запропонувати унікальне та ергономічне, архітектурне та урбаністичне рішення храмового комплексу з елементами української ідентичності; дотримання канонів планувальної структури української православної церкви; контекстуальний та композиційний підхід у проектуванні – максимально обачне вписування та одночасно акцентування храму в сформованому історичному ареалі з врахуванням ділянки проектування на пагорбі в зоні озеленених територій».

Начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський зазначив: «Ділянка між вулицями Пекарською й Костя Левицького насправді є дуже важливою і згідно з нашими законами і земельним кодексом, сесія міської ради може виділяти вільні земельні ділянки в межах міста релігійним громадам. Відтак, депутати міської ради проголосували відповідну ухвалу і вирішили надати ділянку в цій зеленій смузі між вищезгаданими вулицями. Містобудівельна рада, коли погоджувала детальний план території, поставила умову про проведення всеукраїнського конкурсу на найкращий проект церкви, оскільки ми розуміємо, що вона втрутиться в силует міста, і це дуже відповідально, що саме будемо споглядати в цьому силуеті».

Юліан Чаплінський також запевнив: «Ми дуже сподіваємось на те, що конкурс дасть можливість знайти нову мову сакральної архітектури і власне українського православ’я, а не постійний диктат візантійських впливів, які скажімо, як на мене, вже пора вичерпувати. Тому що так як змінюється мова богослов’я, так і мова архітектури має змінюватися. Тому ми запрошуємо всіх архітекторів спробувати зробити непересічну річ. Наші основні вимоги будуть полягати найперше в толерантному вписуванні будівлі в зелений ландшафт, друге – це силуетні характеристики, і третє – відповідність завданню, кількісні показники. Тому я сподіваюся, що багато архітекторів візьме участь у цьому конкурсі. Усіх запрошую до участі».

«Ділянка площею 0.15 га, запропонована для проектування, розташована в межах зони озеленених територій загального користування з північного боку вулиці Костя Левицького. З півдня ділянка межує з будинком №67а на вулиці Костя Левицького (гуртожиток №4 ветеринарного університету); з півночі, заходу та сходу ділянку оточують зелені насадження. На північ і схід від ділянки розташовані корпуси Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, будівлі інфекційної лікарні та житлові багатоповерхові будинки; на південь та захід – житлова та громадська забудова», – поінформували також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів