У Львові медики й вагітні жінки вимагають відновити роботу обласного перинатального центру (відео)

09:38 9 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 032.ua

До перетворення його в руїну у ньому щороку народжувалось до 3,5 тисячі немовлят.

tvzikua

Журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук повідомляє в сюжеті «Янукович у Львові залишив жінок без пологового будинку»:

«Кілька сотень медичних працівників, а також вагітних жінок і дітей вимагали біля приміщення Львівської облради відновити роботу обласного перинатального центру, який зачинений від жовтня минулого року на реконструкцію, згідно з державною програмою «Нове життя», ініційовану Віктором Януковичем. Більше 500 медичних працівників погодились тимчасово залишитись без роботи, оскільки чиновники пообіцяли їм, що у грудні 2014 відкриють відремонтований медичний центр.

Утім, за цей час будівлю спеціалізованого медичного закладу зруйновано, демонтовано обладнання, знято дах, через що 90% стін – у грибку. Жінки народжують в інших переповнених лікарнях».

Натомість у сьогоднішній публікації «Під «опікою» Януковича знищили головний пологовий будинок у Львові» на «Радіо Свобода» Галина Терещук розповіла:

«Дев’ять місяців знадобилось чиновникам, щоб перетворити у руїну перший в Україні Львівський  обласний перинатальний центр, який працював від 1990 року. У рік тут народжувалось близько 3,5 тисяч немовлят.

Ремонт лікарні  розпочали з ініціативи тодішнього президента Віктора Януковича. Утім, центр, де мали рятували життя жінок і новонароджених, знищили. Торік у жовтні близько півтисячі медичних працівників перинатального центру погодились тимчасово не працювати, отримуючи 2/3 зарплати через простій, щоб у грудні 2014 увійти у сучасну лікарню з комфортними умовами для вагітних, породіль і новонароджених

На ремонт передбачалось близько 100 мільйонів гривень з державного бюджету. Так, принаймні, обіцяли посадовці у рамках національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», яким опікувався Віктор Янукович і на цьому піарився. Була проведена інформаційна кампанія про відкриття перинатальних центрів у регіонах. Міністерство охорони здоров’я, очолюване Раїсою Богатирьовою, також обіцяло «принципово іншу організацію схем допомоги жінкам».

Грибок отруюватиме новонароджених 

У січні цього року ремонтні роботи у львівському центрі припинили через відсутність грошей. Нині  медичний заклад нагадує руїну – демонтовано все медичне обладнання, яке вивезли на склади, нова техніка лежить просто неба,  приміщення без даху і через зиму 90% стін покрив грибок і пліснява. У панельних стінах зумисно роблять дірки, щоб звідти витікала вода…

Заступник головного лікаря перинатального центру Орест Блащак не уявляє – як можна цілком у приміщенні ліквідувати грибок, який після ремонту, за оцінками фахівців,  становитиме небезпеку для новонароджених, оскільки  у дітей можуть розвиватись численні захворювання. Провести навіть 15 хвилин у приміщенні було дуже важко.

Чи варто продовжувати ремонт у будівлі, просякнутій грибком, виділяючи ще мільйони гривень, чи розумніше  збудувати нове, щоб убезпечити новонароджених від небезпеки? Своє слово мали б сказати фахівці. Зрозуміло, що працівники центру хочуть якнайшвидше повернутись до своєї роботи, відтак і заробітків.

«Бачите руйнацію перинатального центру, сирість, грибок, як буде…не знаю. Немає фінансування, а ці кошти, які були виділені виконавцю – фірмі «Аеробуд», нині не освоєні і роботи проведені неякісно», – говорить лікар Блащак.

Виконавцем робіт займуться органи

«На руйнування центру до кінця 2013 року витрачено майже 7 мільйонів гривень з держбюджету. Правоохоронні органи і прокуратури перевірять використання державних грошей виконавцем – київською фірмою «Аеробуд», – наголосив Радіо Свобода заступник голови Львівської обладміністрації Юрій Підлісний.

Зокрема, перевірять, чи були задіяні корупційні схеми.  Депутати Львівської облради звернулись у Кабмін з проханням виділити гроші на завершення ремонту медичного закладу.

«Наші службовці поїдуть у Київ і працюватимуть з міністерством охорони здоров’я і фінансів», – пообіцяв чиновник. До слова, у Волинські області, на відміну від Львівської,  адміністрація знайшла гроші для завершення  ремонту у схожому медичному закладі.

Пологові будинки у Львові – переповнені

Львів’янка Зоряна планувала народжувати другу дитину у перинатальному центрі у грудні. Сьогодні жінка – у відчаї. «Всі пологові будинки у Львові переповнені, жінки лежать по коридорах, їх швидко виписують, про яку якісну допомогу жінці і дитині можна говорити?», – говорить жінка.

Лікарі наголошують, що за дев’ять місяців, відколи не працює перинатальний центр, на Львівщині зросла смертність серед новонароджених і породіль.  Із 27 медичних закладів у рамках проекту «Нове життя» реконструювали 18. Львівському пощастило найменше, бо його не лише не відремонтували, але й зруйнували заклад, який працював майже 25 років».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів