У Львові до 30 квітня триватиме виставка ікон, створених на ящиках з набоїв зі зони бойових дій (відео)

19:19 28 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Ікони, виручені з експозицій у Національному музеї імені Андрея Шептицького та продажу, передають Першому добровольчому мобільному шпиталю імені Миколи Пирогова.

У київському інтернет-виданні «Gazeta.ua» повідомили сьогодні, 28 квітня

«У Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького до 30 квітня презентується виставка ікон на дерев'яних ящиках з набоїв. Її створили троє київських художників – Олександр Клименко, Наталія Волобуєва та Софія Атлантова.

Частина виставки зараз експонується у Німеччині. Ящики іконописцям постачають знайомі і волонтери з АТО.

За чотири місяці художники створили півсотні таких картин. Перед малюванням художники спеціально не обробляли дошки, залишили усі недоліки, зруби, навіть металеві завіси. Олександр Клименко розповів також:

«Якось я побував у батальйоні «Січ», побачив там багато таких розбитих ящиків. Вони схожі на дошки, на яких я зазвичай малюю. У мене виникла ідея. Разом ми створили серію класичних візантійських ікон. Ці дошки воювали. Їх привезли з Дебальцевого і Пісків.

Дуже важливо, що дошки збирали солдати. Тому це наш спільний проект – митців і бійців. Це спроба перетворити жах на красу. Як у християнстві життя і воскресіння перемагають над смертю, так і ці дошки отримали нове життя. Коли я малював, думав, що було би добре, якби поранені і каліки після війни були так само оцінені і потрібними в суспільстві, які ці ящики.»

Виручені з експозицій та продажу ікони художник передає Першому добровольчому мобільному шпиталю імені Миколи Пирогова. Одна ікона ціниться від 600 євро.

Надалі картини планують возити Європою, зокрема виставити у центральному офісі Європарламенту. На закриття львівської виставки 30 квітня приїдуть столичні та львівські письменники. Будуть читати і дискутувати.

«Вони підтримують нашу ідею і допомагають. Концептуальне мистецтво має служити пораненим. Тема Донбасу сьогодні говорить не лише мовою літератури, а асоціаціями», – додав Клименко».

Як інформував «ЩЛ», у Львові – виставка-продаж ікон, за які планують придбати мобільний шпиталь для бійців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів