У Львові демонструють найдавніші в Україні ікони «Різдво Христове»

12:48 8 січня 2019 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

Жодна інша тема Євангельської історії не отримала в українському іконописі такого розмаїття іконографічних варіантів і творчих інтерпретацій, як «Різдво Христове»

Про це «Дню» розповіла київському часописі «День» завідувачка відділу давньоукраїнського мистецтва Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Марія Гелитович, яка також зазначила: «Розглянути цю подію на конкретних пам'ятках можливо лише від кінця XV століття. «І то на прикладі одного епізоду – сценки з ікони «Воздвиження Чесного Хреста» зі Здвиження (територія Польщі, Лемківщина). А послідовніше ця тема розгортається в іконах вже з XVІ століття».

Марія Гелитович запевнила: «В колекції Національного музею у Львові небагато ікон «Різдво Христове». Це свято входило у цикл основних дванадцятьох празників року, а ікони – у празниковий ряд іконостасу. У нас празникові ікони є зі середини XVI століття. Маємо кілька комплексів ікон, де присутнє «Різдво Христове». Відповідно, є можливість побачити, як змінювалася ця іконографія у XVI, а особливо – у XVII столітті. Також маємо велику гарну храмову ікону зі Старосамбірського району Львівської області, і це – також раритет, бо церков Різдва Христового не є багато». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів