У Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «На Романа іменини»

09:40 1 грудня 2018 р.

Фото до новини


Фото: oblrada.lviv.ua

У суботу, 1 грудня, о 14.00у Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «На Романа іменини», якою розпочнеться реалізація проекту «Зимові святкові містерії у Палаці мистецтв. Від Романа до Івана».

Зиму по-мистецьки відкриватимуть у Львові шестеро Романів – Роман Дмитрик, Роман Зьомко, Роман Яців, Роман Опалинський, Роман Зілінко, Роман Хрущ. Митці запропонують до огляду «свіжі» твори, підсумовуючи свій творчий рік.

Куратор виставки, майстер художнього скла Роман Дмитрик, розповів: «Цю виставку ми присвячуємо першому та багаторічному директорові Львівського палацу мистецтв – Роману Наконечному. Саме він згуртовував при Палаці цікавих людей, поетів, художників, митців. Саме він започаткував тут чимало проектів, які з року в рік ставали все цікавішими».

Роман Олексійович Наконечний (1997-2008) – перший та багатолітній директор Палацу мистецтв, заслужений працівник культури України, великий шевченколюб. Саме з його ініціативи організовувалися щорічні художні виставки «Осінній салон «Високий замок» - конкурс на кращий мистецький твір року (цього року був – двадцять другий).

1998 року Роман Наконечний запровадив у Львівському палаці мистецтв відтворення дійства Йорданської «Яблуневої ялинки». Традиція на Йордан нести до церкви яблуневу сосну народилася в 1920 роках в селі Гусакові в Мостийському районі, де провів своє дитинство Роман Олексійович.

Напередодні Йорданських свят працівники Львівського палацу мистецтв наряджали найкращими червонобокими яблуками ялинку і 19 січня у День Святого Водохреща, священик окроплював ялинку свяченою водою. Чоловіки запрошували до танцю свою обранницю, дарували їй куплене яблуко (платить, хто скільки може. Це був добровільний внесок у фонд підтримки і розвитку Музею Тараса Шевченка.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів