У львівському музеї відкрили виставку «Quadragesima»

15:00 11 березня 2019 р.

Фото до новини


Фото: risu.org.ua

У Львівському музеї історії релігії триватиме до 12 травня виставка «Quadragesima. Символи орнатів Великого посту», в якій представлені сакральні тканини – церковний та літургійний одяг, вівтарні облачення – орнати, далматики, бурси, маніпулярії і вельони XVIII-XX століть із колекцій музею та Курії Львівської архидієцезії РКЦ.

Про це повідомили в понеділок, 11 березня, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», де також розповіли: «Мета виставки – розповісти про символи Страстей Христових, які зображено на літургійних тканинах, їхнє значення, пояснити що таке орнат, його кольорову гаму, види».
Авторка проекту, кураторка та натхненниця експозиції Руслана Бубряк, пояснила: «У християнстві все має значення: кожна річ, цифра, форма, все несе за собою якесь смислове навантаження».

А науковий співробітник ЛМІР Олена Малюга розповіла: ««Відвідувач ознайомиться з образною символікою усього земного життя Ісуса Христа – від його народження до Воскресіння. Цікавими є орнати, на яких зображено основні християнські символи: Тайної вечері, зради Юди, арешту Ісуса, відречення св. апостола Петра, тортур, омивання рук Понтієм Пилатом, Воскресіння, роздертої завіси Єрусалимського храму, інші. Привертають увагу зображення півня, меча з відрізаним вухом, черепа, глечика з водою, тернового вінка. Окрім того, представлено відреставрований прапор товариства кухарів «Злагода» із зображенням Тайної вечері».

«На виставці «Quadragesima. Символи орнатів Великого посту» вперше експонуватимуться речі, збережені і надані курією Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні. Доповнять експозицію живописні роботи Симона Чеховича, Едварда Лепшого, Алекса Владимирського з фондової збірки Львівського музею історії релігії», – поінформували також на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Доктор богослов’я і мистецтвознавець, отець Севастьян Дмитрух підкреслив: «У Львові зустрілися дві традиції – візантійська та римо-католицька. Ми можемо порівнювати, але й бачити багатство та духовність цих традицій. В орнатах є символи богослов’я, це є Святе Письмо… Тому ці дві традиції доповнюють одна одну».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів