У Львівському музеї історії релігій присвятили виставку руху за автокефалію

17:45 13 лютого 2019 р.

Фото до новини


Фото: risu.org.ua

Виставка «Православ’я. Україна. Історії» триватиме у Львівському музеї історії релігій до 13 травня.

Про це повідомили в середу, 13 лютого, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», де також розповіли: «Велика кількість документів, особисті й культові речі, священичий одяг, довідка про постаті, які з лютого 1917 року розпочали національно-церковний рух, та навіть копія Томосу про автокефалію ПЦУ – ці експонати відтепер можуть побачити охочі львів’яни в Музеї історії релігій у рамках виставки «Православ’я. Україна. Історії».

«Організатори зазначили, що в експозиції вони спробували об’єднати всю історію, адже рух до автокефалії був не менш складним, аніж рух до незалежності. Чимало експонатів стосуються теми дослідження процесу виникнення та розвитку церковно-православного руху в Україні. Такі видатні духовні лідери, як митрополити Василь Липківський, Іларіон (Огієнко), Полікарп Сікорський, Патріарх Мстислав (Скрипник) стояли біля витоків УАПЦ», – поінформували також на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

«Окремою сторінкою виставки є матеріали про життя і діяльність Патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). Служінню Церкві Його Святість присвятив сімдесят років життя, понад двадцять з яких – створенню єдиної помісної Української Православної Церкви. Світлини про життя і діяльність Філарета, його облачення, видавничі проекти – усе це побачить глядач... Висвітлені й історичні події – об’єднавчий Собор 15 грудня в Києві і вручення Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським Патріархом Варфоломієм Предстоятелю Митрополитові Епіфанію 5-6 січня 2019 року на Фанарі», – пояснила науковий співробітник Львівського музею історії релігій Олена Малюга.

«Виставку підготовлено спільно з Волинським краєзнавчим музеєм (Луцьк), Рівненським обласним краєзнавчим музеєм, Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові, Митрополією ПЦУ (Київ), Науковою бібліотекою ЛНУ імені Івана Франка (Львів). Куратор виставки – Людмила Ходькова, завідувач відділу «Православ’я». Виставка триватиме до 13 травня», – повідомили також на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів