У львівському музеї експонують найдавнішу ілюстровану Біблію в Європі

12:45 18 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького представили виставковий проект «Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів XVI століття».

Відвідувачі Національного музеї у Львові імені Андрея Шептицького можуть побачити «Thesaurus Sacrarum Historiarum...» («Скарбниця Священних Історій...») – одну з перших у Європі ілюстрованих Біблій, створену 1585 року. Вона видана у формі альбому гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів.

Ця Біблія представляє найпотужніший у Європі XVI століття антверпенський друкарський осередок і є наймасштабнішим видавничим проектом гравера і видавця Ґерарда де Йоде. До книги ввійшли гравюри найвидатніших фламандських художників і граверів цього століття – Кріспіна ван ден Брука, Мартена де Воса, Франса Ментона, Яна Снеллінка, АмброзіусаФранкена, Міхіля Коксі, ҐерардаҐронінґа, Мартена ван Клеве, Ганса Вредемана де Вріса, Адріана де Вердта й інших. Загалом вона складається із 42 серій Старого та 19 серій Нового Завітів.

На стінах приміщення, де експонується «Thesaurus Sacrarum Historiarum...», можна побачити 42 гравюри із Старого Завіту. Вони експонуватимуться протягом місця. Потім до огляду будуть представлені гравюри із Нового Завіту, і це буде другою частиною виставкового проекту.

Погортати Біблію можна на інтерактивному екрані, який розташований у залі. Окрім «Thesaurus Sacrarum Historiarum...», можна подивитися і на західноєвропейські Біблії в ілюстраціях XVIІІ століття із колекції музею.

Ця Біблія 1585 року є єдиним відомим на сьогодні екземпляром на теренах Центрально-Східної Європи. Її музей отримав в дар від свого засновника митрополита Андрея Шептицького.

Про це повідомили в четвер, 18 квітня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів