«ТзОВ «Шоколад» мусить демонтувати конструкції на фасаді будинку на вул. Сербській,3 до 17 жовтня, інакше -суд

20:26 23 вересня 2013 р.

Фото до новини

Сьогодні під час пленарного засідання ЛМР начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко та голова Галицької районної адміністрації Львова Ірина Чілімова повідомили про те, що розпорядженням голови ГРА власників будинку на вул. Сербській,3 зобов’язали демонтувати декоративні конструкції з фасаду будинку до 17 жовтня. Якщо власники не виконають вимоги, готуватиметься позов до суду.

«Щодо будинку на вул. Сербській, 3, Львівська міська рада діяла в межах чинного законодавства та наданих повноважень. 6 серпня, коли роботи почалися на цьому будинку, складено акт-попередження про припинення самовільних робіт управлінням спільно з ЛКП «Старий Львів». Роботи не були припинені, тому 12 серпня було складено протокол про адміністративне порушення на директора ТзОВ «Шоколад» та скеровано на розгляд адмінкомісії при Шевченківській районній адміністрації. 5 вересня на адмінкомісії в ШРА було накладено адміністративне стягнення на директора ТзОВ «Шоколад» у вигляді штрафу. 18 вересня на засіданні адмінкомісії в
Галицькій РА, куди надійшли всі документи щодо цього будинку, прийнято розпорядження про приведення будинку на вул. Сербській до попереднього стану.
Одночасно, в межах повноважень, наданих управлінню, ми скерували відповідний лист до Міністерства культури, департаменту культурної спадщини та культурних цінностей щодо самовільних робіт на будинку на вул. Сербській,3. Уже 20 вересня  до нас надійшла відповідь, де зазначено, що науково-проектна проектна документація щодо проведення робіт на зазначеному об’єкті не надходила, відповідно, не погоджувалась та дозвіл не надавався. Міністерство рекомендувало невідкладно здійснити
демонтаж конструкцій. Одночасно 20 вересня надійшов припис, який управління  охорони історичного середовища повинно передатичомусь Мережі концептуальних авторських ресторанів «ФЕСТ!», а не ТзОВ «Шоколад», де йдеться про те, що вони вимагають надати їм науково-проектну та дозвільну документацію щодо проведення зазначених робіт», - зазначила Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища.

«Адмінкомісія надіслала до нас всі документи і ми прийняли розпорядження про зобов’язання ТзОВ «Шоколад» повернути фасад до попереднього стану, а саме демонтувати самовільно встановлені технічні декоративні елементи на головному фасаді будівлі. Якщо це не буде виконано, тоді буде підготовлено позовну заяву до суду.
Власники будівлі зобов’язані демонтувати конструкції до 17 жовтня цього року», - повідомила Ірина Чілімова, голова Галицької районної адміністрації.
Водночас міський голова Андрій Садовий зазначив, що в такій ситуації потрібно діяти в межах чинного законодавства.
«Будемо діяти виключно в межах чинного законодавства. По іншому я діяти не буду, незважаючи ні на який тиск, виключно по закону. Є чіткий регламент, є закони України, які регламентують  діяльність, в тому числі і нашу. Ми мусимо користуватись умовами закону. Це питання має бути вичерпане. Даний випадок є унікальним, і я як посадова особа несу  відповідальність адміністративну і кримінальну за будь-які рішення», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Є різне ставлення до історико-архітектурної спадщини у Львові: хтось хоче зберігати і відновлювати її, а хтось - атракційно заробляти на ній.  Більший комерційний успіх сьогодні мають другі. А що від такого "модернізму" залишиться у спадок? Юрій Дубик, архітектор-реставратор, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ "Львівська політехніка", належить до тих, хто захищає самобутність пам'яток львівської архітектури.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів