Три симфонії Моцарта прозвучать у Львові в одному концерті, – Тарас Криса

20:58 25 січня 2017 р.

Фото до новини

У п’ятницю, 27 січня, у Львівській філармонії прозвучать три симфонії Вольфганга Амадея Моцарта – 39,49 та 41.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 25 січня, під час прес-зустрічі на тему «Нове обличчя Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та його нові проекти», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив головний диригент і художній керівник Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії Тарас Криса.

- Ці три твори дуже рідко звучать разом одночасно під час одного оркестру. Це одні з найвідоміших, найскладніших та найцікавіших творів. Моцарт написав їх в останній рік свого життя. І не на замовлення, а для себе, у нього була така потреба. Він їх дуже швидко написав, за сім-вісім тижнів. Ці три симфонії є вершиною музичного мистецтва. І ми їх виконуємо в його день народження і це – найліпший спосіб відсвяткувати, - розповідає він.

Наступний концерт відбудеться 29 січня. Симфонічний оркестр гратиме з  учнями Львівської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені С.Крушельницької, переможцями музичного конкурсу.

19 лютого відбудеться вшанування пам’яті Небесної сотні. 

- Ми виконаємо твір чеського композитора Богуслава Мартіну, який він присвятив жертвам села Лігіце. Їх під час Другої світової війни розстріляли нацисти. Також прозвучить урочиста меса Шарля Гуно, - розповідає диригент про ще один концерт, під час якого він диригуватиме.

Також 26 лютого симфонічний оркестр зіграє концерт Бели Бартока. Тарас Криса зауважив, що коли він підбирає репертуар для оркестру, то обирає такі твори, які би продемонстрували майстерність та віртуозність колективу в цілому.

Щодо концертів, коли симфонічним оркестром Львівської філармонії керуватимуть запрошені диригенти, то Тарас Криса радить послухати 3 березня Першу симфонію Сергія Борткевича та Симфонічні танці Сергія Рахманінова під диригуванням Миколи Сукача з Чернігова. Наприкінці березня буде виконана Друга симфонія Вірка Балея (Virko Baley) та Перший скрипковий концерт Кароля Шимановського. 7 квітня відбудеться концерт, присвячений творчості Мирослава Скорика, під час якого буде виконана і знаменита Карпатська рапсодія, скрипковий та віолончельний концерти.

- Я можу розповісти весь план роботи оркестру аж до 2018 року, - головний диригент обіцяє дуже цікавий та насичений сезон.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів