Тімоті Снайдер та Сергій Жадан відкрили у Львові новий інститут

11:09 8 вересня 2024 р.

Фото до новини

Це проєкт Інституту гуманітарних наук у Відні (IWM).

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У Львові урочисто відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію – Інститут документування і взаємодії (INDEX). На відкриття приїхав всесвітньо відомий історик та професор Тімоті Снайдер, з ініціативи якого заснований інститут, та український письменник, музикант і військовий Сергій Жадан.

INDEX: Інститут документування і взаємодії – це проєкт Інституту гуманітарних наук у Відні (IWM). Вже майже десятиліття IWM через програми Ukraine in European Dialogue та Documenting Ukraine підсилює голоси українок і українців у світі та документує українські досвіди війни. Як зазначили під час відкриття керівники інституції, настав час вийти за рамки проєктів швидкої дії і думати про документування дійсності для майбутнього.

Створення INDEX – української інтелектуальної та культурної інституції – є не тільки відповіддю на повномасштабну війну, а й запорукою тривалої та відданої співпраці. Вона документуватиме російську війну проти України та сприятиме інтелектуальній взаємодії між Україною та зовнішнім світом.

Відкриття інституту почалось з короткої лекції Тімоті Снайдера про важливість документування українського досвіду війни. Опісля відбулась розмова-дискусія історика і Сергія Жадана за модерації журналістки та віцепрезидентки Українського ПЕН Мирослави Барчук. Наприкінці події Сергій Жадан зачитав уривки зі своїх прозових творів.

До відкриття долучилось чимало гостей з-за кордону, українські журналісти, культурні діячі, професори, видавці тощо. Також подію відвідав міський голова Львова Андрій Садовий.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів