«Старгород»: замість чеської пивоварні – російський трактир

12:27 8 листопада 2013 р.

Фото до новини

«Старгород» у Львові позиціонує себе як мережа чеських пивоварень, хоча за стилістикою і кухнею він більше подібний до російського трактиру.

Як театр з вішака, "Старгород" починається з живої реклами, яка їздить забрукованими вулицями давнього Львова уквітчаним штучними квітами возом під акомпанемент російської попси. А закінчується – вульгарними сувенірами свиней, які у вітрині привселюдно спарюються, що їх продають біля гардеробу разом із коментарем «20 хвилин справжнього».

Бізнес-ланч у «Старгороді», як попереджає меню, триває суворо за розкладом – з 12 до 15 години і подають його швидко – за 20 хвилин. Так тут декларують цю послугу і так є тут насправді. «Пакет» бізнес-ланчу клієнтові дозволяють скомпонувати самому - як піцу чи кубики лего. Можна економно взяти салат і суп за 29 грн, а можна пообідати сповна – з салатом, супом, гарячою стравою і ще свинячим коліном - на всі 159 грн. 

Але як показує емпірично-смаковий досвід експертів «Щоденного Львова», які зупинилися на варіанті гарячої страви і салату, бізнес-ланч – не найкраще замовлення у цьому закладі. У середу подавали суп «з потрохами» (мовою меню). Хоча українською мало би бути «з тельбухами», полядвицю з сиром і запеченою картоплею. Однак замість апетитно розписаних у меню страв, офіціантка принесла сухий, ледь підігрітий, шматок свинячої полядвиці і таку ж ледь теплу картоплю не першої свіжості. Тобто замість вишуканої ресторанної страви експерти отримали пересічний «джанк фуд», запити який можна було соком, узваром чи пивом, але за додаткову оплату: в бізнес-ланч, на відміну від інших ресторанів Львова, не включено жодного напою. І хоча на кожен день тижня у «Старгороді» передбачено інший бізнес-ланч, експерти «Щоденного Львова» не наважилися на подальші експерименти.

Бо вже саме меню закладу написане неадекватною мовою, простіше кажучи, дуже безграмотно, у що легко вкласти будь-яке харчове наповнення. Наприклад, у «Старгороді» можна замовити пиво старгородського виробництва, яке тут розливають лише в «кружки», а не в «кухлі». Причому, в «кружку» налиють пива «Монашського» - замість «Монаського». З'їсти запропонують "яєчню-глазунью» (якщо назва походить від «глаз», то українською – «око»), яйце зварене «круто» - напевно, для «крутих» хлопців (має бути - «накруто»), класичні «ржані» сухарики (правильно «житні»). Чеський «прецлик» тут обізвали «типовою чеською кренделюхою до пива». Засмажену курячу «шкірку» - «шкуркою»., «кріп» - «укріпом». На грилі тут готують «блюда» – замість «страв». Овочі обсмажують на «вершковій олії» замість «масла», раків подають «протягом» 40 хвилин – замість «упродовж».

«Смак хліба різний в залежності від сорту солоду», - пишуть у "Старгороді". Правильно - «Смак хліба різний, залежно від солоду».

І ще один кулінарний цвях у труну чеської пивоварні – «класичний радянський салат «Олівє». Лінгвістично-кулінарний аналіз меню, яке «знаходиться» в барі – замість «є» в барі, «Старгорода» претендує на окреме гірке дослідження знавців суржику. Клієнтам, які прийдуть у «Старгород» у суботу, обіцяють подати «підбірного» барана (замість «відбірного») української породи, а в неділю «відібрану» свиню української породи.

І все це подають відвідувачам під «дуже нечеським» слоганом – «Мєсто душевного вєсєлья» - як позиціонують  «Старгород» його господарі.

Нагадуємо про окремі враження експертів від попередніх бізнес-ланчів: у ресторані «Валентино» він викликав печію і діарею, у «Пузатій хаті» насторожив тефлоновою пательнею, у Gloria Jean’s Coffees запам'ятався борщем з оцтом, а у ресторані «Грушевський cinema jazz» залишив легке відчуття голоду

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів