Питна вода знову витікає з глечика львівського фонтану «Водолій»

16:00 6 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

На вулиці Коперника провели капітальний ремонт фонтану «Водолій», який не працював більше 20 роківУ міськраді запевнили: «На вулиці Коперника провели капітальний ремонт фонтану «Водолій», який не працював більше 20 років. .

Про це повідомили у вівторок, 6 листопада, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Фонтан запустили в роботу минулих вихідних. Відповідно до проекту, тепер вода тече позаду скульптури Водолія і підсвічується, а з глечика міфічного персонажа витікає питна вода, яка починає текти лише тоді, коли хтось підходить до фонтану».

Голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля зазначив: «Ми кілька разів проводили тендер на визначення виконавця робіт з капітального ремонту фонтану «Водолій», оскільки ніхто не зголошувався брати в ньому участь. Після визначення підрядника, яким стало ТзОВ «Арка-Пік», компанія із кінця травня розпочала ремонтні роботи. Станом на сьогодні, ремонт практично завершений, фонтан запущений в роботу».

«Проектні роботи виконало ПП «НВФ «Рутенія». Проектом було передбачено, зокрема, монтаж фонтану, влаштування покриттів із дрібнозернистих фігурних елементів мощення, влаштування освітлення і висадження рослин (спірея сіра). Загальний кошторис становить 614 656 гривень, у тому числі: будівельні роботи – 453 482 гривень, та інші витрати – 161 174 гривень. Кошти на ремонт спрямовані з бюджету розвитку Львова. Загалом фонтан «Водолій» не працював більше 20 років», – поінформували також у ЛМР.

«Колись фонтан працював так, що вода лилася лише з глечика, який тримає Водолій. Тепер, відповідно до задумів архітектора, позаду нього також тече вода, яка має кругове водопостачання, – додав Андрій Зозуля. – Водночас, із глечика витікає вода з водопроводу, яка є питною. Питна вода спрацьовує на фотоелементі, тобто лише при підході людини до фонтану».

Архітектор та автор проекту з капітального ремонту фонтану «Водолій» Ольга Криворучко розповіла: «Є відомості, що раніше фонтан працював від природного джерела. Скульптура Водолія належить Теодозії Бриж – видатній львівській скульпторці ХХ століття. Скульптуру відреставрували і покрили захисним покриттям».

Ольга Криворучко додала: «Об'єкт не є складним. Це бетонна стіна, до якої кріпиться сама скульптура на штирях. Однак, роботи мусили відбуватися почергово, — не можна було робити все одночасно. Спершу підвели комунікації, потім відремонтували стіну, підключили фонтан і, нарешті, привезли і прикріпили скульптуру, яка в той час була на реставрації. Коли повністю підсохне стіна, а для цього треба один-два тижні теплої погоди, можна буде покрити її фінальним захистом покриття. Перш за все, ми хотіли, щоб тут була вода. Запит міста теж був на те, щоб фонтан функціонував. Вода, що тече позаду, не є питною. Питна лише та, яка зі струї. Вона працює на датчику: вмикається тоді, коли хтось підходить».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів