Президент України вручив Шевченківську премію 2014 року в тому числі двом львів’янам (відео)

17:45 7 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Президента України Петра Порошенка

Ірина Гаюк удостоєна відзнаки за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні», Любомир Медвідь – за цикл художніх творів «Ремінісценції».


Відео: ТСН

Прес-служба Президента України Петра Порошенка повідомила сьогодні, 7 листопада:

«Президент України Петро Порошенко вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2014 року видатним діячам культури. Вітаючи лауреатів премії у Київському Музеї Шевченка, Глава держави сказав: «Так сталося, що ювілейний рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря став справді Шевченківським за духом. Бо Україна встала і кайдани порвала!» «Країна живе і дихає свободою, мужньо, по-геройськи протистоїть агресії, – заявив Глава держави, знов нагадавши слова Тараса Шевченка. – Вражою, злою кров'ю волю окропила».

Президент нагадав слова Остапа Вишні про Великого Кобзаря: «Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю». «Думаю, що сьогодні це як ніколи актуально», – додав він.

Глава держави висловив думку, що Тарас Шевченко пишався би сучасними воїнами, їх поведінкою та героїзмом. Петро Порошенко наголосив на важливості ролі, яку мистецтво відіграє у житті країни у важкий для неї час, та не погодився з латинським висловом «Коли говорять гармати, музи мовчать».

«Саме зараз, коли держава переживає такий складний період, коли триває справжня Вітчизняна війна, мистецтво не повинно відходити на другий план. Саме зараз потрібна ваша фантастична праця», – сказав, звертаючись до митців, Глава держави.

«Наші герої, які зараз боронять Україну, віддаючи найдорожче, що у них є, – своє життя, достойні вашого пера, варті того, щоб про них знімали фільми, ставили вистави, писали картини, складали пісні», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що саме мова, культура додають сьогодні сил українцям у подоланні викликів і загроз, утвердженні незалежності, соборності та суверенітету України. «Ми, українці, розмовляємо різними мовами, але тільки одна – українська – має і завжди матиме особливий державний статус. Ми твердо знаємо: живе українська мова – живе і Україна», – наголосив Президент.

Петро Порошенко звернув увагу на той факт, що серед лауреатів премії – представники різних регіонів України. «Ви за народженням, походженням, місцем роботи представляєте сьогодні різні регіони нашої єдиної країни. У ваших цікавих біографіях я побачив згадки про Закарпаття і Галичину, про Київ та Черкащину, Луганщину та Донеччину. Це і є наш український культурний простір», – сказав Президент.

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка 2014 року стали члени колективу Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка у складі: диригента-постановника Василя Василенка, режисера-постановника Марії Курочки (ФРН), хормейстера-постановника Людмили Стрельцової, художнього керівника проекту Василя Рябенького (посмертно), артистки Тетяни Плеханової. Митці нагороджені за спільний українсько-німецький культурний проект - постановку опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець», яку було приурочено до 200-річчя німецького композитора.

Також нагороджено культуролога-філософа (старшого наукового співробітника Львівського музею історії релігії. – «ЩЛ») Ірину Гаюк за книжку «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні», письменника Мирослава Дочинця – за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел».

Львів’янин Любомир Медвідь отримав високу відзнаку за широкомасштабну серію живописних робіт «Ремінісценції». Провідний майстер сцени Національного академічного театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченка Людмила Монастирська відзначена Національною премією ім.Шевченка за вокальні партії в оперних виставах».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Як інформував «ЩЛ», львів’яни – серед лауреатів Шевченківської премії-2014.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів