Православні в Україні ще не дозріли до святкування Різдва 25 грудня

16:38 19 грудня 2020 р.

Фото до новини

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення «дозріє» Церква та віряни.

«Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. І ми як церква опираємося на своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося, як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол... Ми не можемо говорити про два Різдва. На державному рівні дехто може святкувати. У нас є римо-католики, які святкують 25 грудня. Ніхто нікому не заперечує. І держава встановила цей день вихідним днем. Але поки що немає перехідного періоду. Коли Церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення», – сказав митрополит Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода.

Нагадаємо, що парафії УГКЦ в італійських містах Ріміні, Равена та в Сан-Маріно 25 грудня 2020 року перейдуть на григоріанський календар. А з 15 листопада 2020 року дві українські парафії з м. Утрехт та у м. Алкмар, що в Нідерландах, уже перейшли на григоріанський календар.

"Ми повинні влитися у світову християнську спільноту. Ми в Україні святкуємо Різдво разом і це добре, але ми мусимо відчувати, як святкує світ, вся Вселенська Церква – Католицька, Православні, Протестантські Церкви. Україна має більше відчувати себе частиною ширшого, вселенського контексту", - про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 6 січня 2020 року. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів