Львів'яни розпочали створювати першу українську дейзі-бібліотеку

11:14 29 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: starylev.com.ua

Наприкінці цього року доступ до новоствореної бібліотеки матимуть усі бажаючі.

Нещодавно група незрячих львів'ян повернулась із тривалої поїздки Україною, під час якої для публічних та наукових бібліотек Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Волині презентувалися майстер-класи зі створення літератури у форматі «DAISY». Про хід поїздки розповіла керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Потимко:

«DAISY»- формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний. Створити книгу в форматі «DAISY» може кожен бажаючий, потрібні лише певні навички та програми.

Під час науково-практичних семінарів та майстер-класів львів'яни ділилися і знаннями, і програмним забезпеченням, а також презентували чимало інших унікальних розробок, які поки-що є лише на Львівщині. Семінари та майстер-класи відбулися, зокрема,  у Національній парламентській бібліотеці України, Національній бібліотеці ім. В. Вернадського НАН України, Житомирському державному педагогічному університеті та інших.

Наприкінці травня цього року вже виготовлено понад 900 книг у форматі «DAISY». Над їх створенням працюють інваліди по зору з різних куточків України, які минулого року навчалися у Швеції («Svefi Academy»).

Паралельно група працює над вдосконаленням законодавчої бази, яка дозволятиме за прикладом країн Європи адаптовувати для незрячих користувачів кожну опубліковану в Україні книгу. Це надзвичайно гостре питання, якщо взяти до уваги, що жоден вищий навчальний заклад України не має підручників для незрячих студентів.

Майже аналогічна ситуація спостерігається і в системі шкільної освіти, особливо якщо йдеться про підручники для сліпих дітей, які навчаються поза межами спеціальних шкіл-інтернатів. Глибоко знаючи ситуацію із середини, незрячі львів'яни взялися підставити плече державі і розпочали власними силами створювати Першу українську дейзі-бібліотеку. Адже книга у форматі «DAISY» - це альтернатива брайлівському підручнику (яка водночас не виключає Брайль з користування): такі книги мають функцію навігації, внаслідок чого пошук будь-якого   потрібного розділу, параграфу, сторінки тощо в аудіокнизі здійснюється миттєво. Таким чином, дейзі-книга стає незамінною для сліпих студентів, учнів, фахівців.

З 1 червня команда львів'ян знову вирушає в подорож. Цього разу – на  Івано-Франківщину, Чернівеччину та Хмельниччину. А вже з 14 травня на них очікують в Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській і Черкаській областях.

Семінари проводитимуться не лише в наукових бібліотеках, але й в багатьох вищих навчальних закладах, а також в системі Українського товариства сліпих. Додому команда повертається лише 3 липня. 

Над створенням Першої української дейзі-бібліотеки працюють спільно Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету «Львівська політехніка» та Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» в партнерстві з академією «Svefi» (Швеція). Наприкінці цього року доступ до новоствореної бібліотеки матимуть усі бажаючі.

Про це повідомили сьогодні, 29 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі  Національного університету «Львівська політехніка».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів