На площі Ринок відкрили виставку з нагоди 50-ліття львівського скансену (відео)

07:42 22 травня 2021 р.

Фото до новини

На площі Ринок відбулося відкриття інформаційної банерної виставки до 50-ліття Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.


Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.

«Цей день для нас є особливим, бо сьогодні ми почекаємо офіційну частину святкування 50-ліття нашого музею. Ця виставка має на меті познайомити львів’ян і гостей міста із Музеєм народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Вона скомпонована за таким принципом, щоб доступними словами і простими графічними формами показати те, що працівники скансену робили 50 років: де їздили, які знахідки приводили, для чого це робили, як ми живемо зараз та куди рухаємо далі», – розповів Сергій Ципишев, в. о. директора музею.

Цьогоріч музей святкує ювілей – 50-ліття від офіційної дати заснування. З цієї нагоди сьогодні, 21 травня, на площі Ринок відкрилась виставка «НЕ ПРОСТО МУЗЕЙ ПРОСТО НЕБА», що присвячена історії музею.

Під час відкриття виставки представники музею розпочали благодійну акцію збору коштів для реставрації дахів будівель – «Об’єднуємо друзів Музею!». Львів'ян та друзів Шевченківського гаю запросили придбати декоративні ґонтини (дерев'яні планки, з яких складається дах) з традиційними орнаментами та малюнками. Всі зібрані кошти будуть використані для відновлення споруд.

Окрім відкриття виставки до відзначення 50-ліття музей запланував низку подій, присвячених історії інституції та людям, які її творили: зйомки проморолика, серію подкастів про культурну спадщину, ювілейну конференцію «Персоналії. Традиція. Поступ», кураторську виставку «Небачені фонди. Невідомі історії» що відбудуться восени та інші заходи.

«50 років – це своєрідний рубіж. Ми пройшли етап творення, становлення, формування, а зараз переходимо на новий етап – етап розвитку. Музей народної архітектури та побуту у Львові є другим скансеном в Європі за кількістю відвідувачів та масштабами після Стокгольмського. Ми поставили собі ціль стати першими. По-перше, це стосується збільшення кількості відвідувачів. До початку пандемії музей щорічно відвідувало в середньому 200 тисяч людей. Зараз ми бачимо, що можемо розшити потенціал скансену, розширити спектр надаваних послуг. Також ми розвиваємо нову інфраструктуру, яка надасть нам ще більше можливостей: будуємо інформаційно-освітній центр та нові фондосховища. Окрім того, ми цьогоріч оновлюємо позиціонування музею як для самих львів’ян, так і для туристів, налагоджуємо міжнародну співпрацю, розширюємо різновид подій у скансені та збільшуємо кількість експонатів», – наголосила Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР.

Довідка

Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького є історичним центром відродження національних традицій, улюбленим місцем дозвілля львів’ян та обов’язковою складовою більшості всеукраїнських та європейських туристичних маршрутів. Від часу офіційного заснування у 1971 році і дотепер Музей зберігає, досліджує і популяризує культуру, народну архітектуру та давній побут усієї Західної України. За цей період сформовано фондову збірку з понад 21 тис. предметів та зібрано 110 великих архітектурних об’єктів, серед яких є унікальна і найбільша у Європі колекція сакральних споруд. До процесу збереження культурної спадщини свого часу долучалися визначні особистості: Андрей та Климентій Шептицькі, Михайло Драган, Іларіон Свенціцький, Олександр Бодревич-Буць, Архип Данилюк


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів