На площі Ринок у Львові встановили різдвяну шопку

12:55 27 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Витвір майстра Антона Лубія стоїть перед входом до Ратуші.

У Львові встановили різдвяну шопку – це вертепну скриня, яка зображає віфлеємську стайню в ніч Різдва Христового. За легендою, традицію встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоби перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу.

Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах. З Італії традицію перенесли на всю Європу, згодом – у країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від Польщі. Шопки з часом суттєво змінилися. Йдеться і про матеріал, з якого виготовлені фігури, і про набір фігур.

Щодо Львова, то місце встановлення шопки старе – площа Ринок, перед входом до ратуші. Сама ж шопка нова – авторства майстра Антона Лубія, який вирізав персонажів з тополі.

Конструкція – відкрита, отож усі охочі мають можливість зайти всередину і роздивитися персонажів зблизька. Скульптор Лубій  оздобив шопку за допомогою учнів дитячої художньої майстерні «Дідова борода», які допомогли майстрові розмалювати фігури.

Про це повідомили сьогодні, 27 грудня, в київському часописі «День»де також опублікували світлини шопки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів