У Львові стартував V Фестиваль писанок (програма, відео, оновлено)

21:15 3 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні,біля Домініканського собору відкрили Галерею писанок, де презентовано понад півсотні півметрових авторських робіт.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 3 квітня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 3 квітня на площі Музейній (біля Домініканського собору) відкрили Галерею писанок, де презентовано понад півсотні півметрових авторських писанок. Родзинкою Галереї стала триметрова писанка із використанням елементів художнього ткацтва та дерев’яних елементів із писанковими символами.

До створення рекордної фестивальної писанки долучиться Львівська дитяча школа народних мистецтв під куруванням митця Лілеї Квасниці та відомий художник Уляна Нищук-Борисяк. Поряд із експозицією діятиме і Великодня арт-майстерня, де усі охочі, дорослі і діти, зможуть взяти участь у майстер-класах із створення свічок-писанок, весняних пташок та інших Великодніх символів.

Щороку організатори Фестивалю Писанок долучають нових митців, як аматорів, так і майстрів своєї справи. Тож цьогоріч у Галереї писанок можна буде побачити великодні символи від Львівської бізнес школи УКУ, Навчально-реабілітаційного центру «Джерело», Студії образотворчого мистецтва «СОМ», Дитячих клубів Львова, переселенців із Криму, Донецької та Луганської областей, а також митців Іванки Войтович, Євгенії Рябчун-Кабарівської, Оксани Андрущенко, Наталії Черних-Трицятник та інших.

Також до розписування півметрових писанок долучились переселенці зі Сходу та Криму. Митці зобразили на своїй писанці «Тюльпан Миру». В основу писанки закладено зображення чорної квітки тюльпана, яка тягнеться до мирного неба.

Червоний колір символізує пролиту кров за свободу і гідність кожного, хто прагне жити в єдиній країні – Україні. Золоті візерунки символізують сонце, зігрівають надією, що нарешті пітьма буде подолана. 

Днями розпочали свою роботу і вихованці Дитячих клубів усіх районів м. Львова. Великодню красуню фестиваль писанок передасть на Схід. Писанка поділена на шість різнокольорових сегментів, в кожному з яких юні митці малюють національні обереги.

Фестиваль писанок запрошує львів’ян та гостей міста на Великодній Квест. У ТЦ «Роксолана» (пл. Соборна, 14) заховано п’ять мистецьких писанок. Ті, хто знайдуит усі писанки, зробить фото та покаже їх офіціанту «Petit Paris», отримають смачненьку домашню пасочку.

У рамках Фестивалю Писанок відбудеться благодійна акція «Добра справа». Відтак, 10 грн. від вартості майстер-класу для однієї особи у Великодній арт-майстерні буде передано на благодійність.

Цьогоріч організатори збиратимуть кошти на обладнання палати кардіологічного профілю в І дитячому відділенні ЛОДКЛ ОХМАТДИТ.  Організатор: компанія «ДікАрт». Сайт фестивалю: www.easter.lviv.ua. 

Програма Фестивалю Писанок 2015

Галерея Мистецьких писанок: 3-19 квітня, з 11:00 до 20:00, площа Музейна, 1 (біля Домініканського собору)

Великодня Арт-майстерня

3-19 квітня, площа Музейна, 1 (біля Домініканського собору), приміщення Львівської Свічкової Мануфактури

3 квітня, п’ятниця, 19:00 – майстер-клас з Уляною Нищук-Борисяк. Будемо малювати дерев’яну іграшку з писанковими орнаментами, розписувати еко-фарбами, надавати їм духу та глибокого символізму. 

4, 11 квітня, субота, 12:00,  15:00 та 17:00 – майстер-класи зі створення великодніх свічок ручної роботи. Кожен власноруч створить три свічечки разом з майстрами Львівської Свічкової Мануфактури. 

5, 12 квітня, неділя, 15:00 та 17:00 – майстер-класи зі створення великодніх свічок ручної роботи. Кожен власноруч створить три свічечки разом з майстрами Львівської Свічкової Мануфактури. 

6-8, 10 квітня, 19:00 – майстер-класи зі створення великодніх свічок ручної роботи. Кожен власноруч створить три свічечки разом з майстрами Львівської Свічкової Мануфактури 

9 квітня, четвер, 16:00 та 18:0) – майстер-класи з розпису писанок з майстринею Оксаною Наконечною. Щоб відвідати майстер-клас, телефонуйте +38 (032) 235 42 27».

Своєю чергою, телевізійний «5 канал» повідомив сьогодні, 3 квітня: «П’ятий фестиваль писанок стартував у Львові. П’ятдесят великодніх яєць експонують у центрі міста – створювали їх львівські художники і переселенці зі Сходу та Криму. Потому писанки продадуть на благодійному аукціоні. Отримані кошти підуть на закупівлю медичного обладнання для дитячої лікарні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів