На пам'ятник творцю Державного Гімну України Михайлові Вербицькому у Львові бракує 600 тисяч грн

10:18 3 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот зі сторінки на сайті «Газети по-українськи»

Пам'ятник композитору Михайлові Вербицькому заввишки 3,5 метра встановити планують у Львові на перетині вулиці, названого на його честь, і вулиці Бандери.

«3,5 м заввишки буде пам'ятник композитору Михайлові Вербицькому. Його планують встановити у Львові на перетині вулиць Бандери й Вербицького», – повідомили сьогодні, 3 лютого, в київській «Газеті по-українськи». У повідомленні також зазначають:

«Кошти на монумент автора музики до Гімну України дає громада міста. Зібрали 190 тисяч грн. Бракує близько 600 тисяч. Львівський скульптор Андрій Сухорський (їх із братом Володимиром проект переміг два роки тому) розповідає:

«Зобразили композитора в момент натхнення, коли він творить. Намалювали зо три десятки ескізів пам'ятника.

Не хотіли робити статичну фігуру, а навпаки – показати політ митця. Вербицький був священиком, тож ми його й зобразили в такому одязі. Тримає аркуш паперу й перо. 

Дослідники пишуть, що Вербицький мав веселу вдачу, був темпераментний. Є свідчення, що він грав на гітарі й уперше на наших теренах створив посібник гри на ній. Про композитора мало відомо.

Робили пам'ятник за однією ¬фотографією, що залишилася. Позаду бронзової фігури – гранітна стела. На ній – карта України з білого мармуру. На карті написані ноти мелодії гімну України.

Зараз щодня їздимо на кераміко-скульптурну фабрику. Ліпимо гіпсову модель пам'ятника в натуральну величину.

До 200-ї річниці від дня народження композитора, 4 березня, не встигнемо закінчити – бракує грошей. Сподіваємося, буде готовий на осінь».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів