На Львівщині зберігся храм, у якому служив автор музики Державного Гімну України Михайло Вербицький

15:28 4 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: risu.org.ua

У селі Стрілки Старосамбірського району на Львівщині збереглася церква святого Євстахія, в якій відправляв богослужіння Михайло Вербицький.

«На Львівщині зберігся храм, у якому служив отець Михайло Вербицький», – повідомив у сьогоднішній публікації в київській газеті «День» відомий львівський журналіст Йосип Марухняк, конкретизуючи при цьому:

«Сьогодні авторові музики до Державного Гімну України Михайлу Вербицькому минає 200 років

У селі Стрілки Старосамбірського району на Львівщині збереглася церква, в якій служив автор Державного Гімну «Ще не вмерла України» Михайло Вербицький.

Цей храм має рідкісну назву – святого Євстахія, названий так на честь римського воєначальника, який загинув за християнську віру – разом із дружиною і двома синами. Церква вшановує пам’ять цього святого 3 жовтня. Як пояснив нинішній парох Стрілок отець Володимира Паращинець, таку назву храмові селяни дали чисто з практичних міркувань: до цього часу вже закінчувалися основні польові роботи, і селяни мали змогу попразникувати і поярмаркувати, бо колись на храмові празники у цих селах відбувалися великі торговиці.

Про те, що в цьому храмі служив автор гімну «Ще не вмерла України», вказує важливий церковний документ – «Шематизм Перемиської єпархії», який уклав відомий церковний історик, священик Дмитро Блажейовський. Отець Володимир розповів також:

«Тільки у ті часи наша церква мала інший вигляд, була меншою майже наполовину і мала статус каплиці. Отець Михайло Вербицький був адміністратором цієї каплиці з 1853 по 1856 роки... Перед Другою світовою війною – 1939 року – до церкви прибудували притвор, а сама будівля храму походить із 1792 року».

Храм святого Євстахія належить до пам’яток місцевого значення. З трьох боків він оточений цвинтарем, і з пагорба, на якому розташований, відкривається прекрасний краєвид на Карпати і річку Дністер.

Можливо, вже тут наспіви річки і гірських вітрів нашіптували священикові й композиторові ту безсмертну мелодію, яка увіковічнила його ім’я. У будь-якому разі, місцеві жителі стверджують, що мелодія Державного Гімну України була написала у Стрілках, хоча це трохи не співпадає з історичними фактами. Найімовірніше, ця мелодія появилася у селі Млини на території теперішньої Польщі, де отець Вербицький служив до останніх днів свого життя...

Про те, що в храмі служив отець Михайло  Вербицький, вказує меморіальна дошка. Місцевий священик каже, що це зобов’язує його «служити вірно і патріотично своєму народові».

Він мешкає на плебанії, на тому ж місці, де жив колись отець Михайло Вербицький, тільки от будівля вже не та. Нинішня – з 1902 року, а на її місці колись була інша, дерев’яна.

Плебанія розташована біля підніжжя гори, а церква – на горі. Цікаво підніматися туди – таке відчуття, що справді сягаєш  небес.

...Недавно у селі була пересувна виставка до 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького – з експонатами із сіл Завадів і Залужжя Яворівського району та з доданими експонатами із церкви святого Євстахія, зокрема іконою цього святого, яку в 1944 році пробила куля. Зараз виставка експонується в краєзнавчому музеї в райцентрі Старий Самбір.

А село готується до 200-річного ювілею Михайла Вербицького. Його іменем названа місцева школа, і ось уже п’ятнадцять років  у Стрілках проходять фестивалі духовної музики імені отця Михайла Вербицького. Цьогорічний фестиваль відбудеться 26 квітня: у село приїдуть найкращі церковні й шкільні хори району та області».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів