На Львівщині відзначили «Святом хліба» завершення жнив (оновлено)

22:45 14 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Йосип Марухняк

До селища Бориня завітали гості зТурківського, Сколівського, Самбірського, Старосамбірського, Стрийського та Дрогобицького районів і Львова.

У селищі Бориня Турківського району на Львівщині пройшло «Свято хліба». Його поєднали тут із Днем селища, й ця подія зібрала мешканців Борині, навколишніх сіл, туристів. «Свято хліба» в цьому гірському селищі проводилось вперше, й дехто навіть задавав питання: «А чому саме тут, в горах, де землеробство не є основним заняттям мешканців?»

Й уже на святі стало зрозуміло, що бойки особливо шанують хліб, бо тут він дається нелегко, тут дорогий кожен клаптик землі, його обробіток  потребує багато праці. З хлібом пов’язано чимало традицій: для бойків він завжди був символом життя, щастя, добробуту,  хлібом вітали новонароджене маля, з хлібом проводжали дитину до школи, хлібом благословляли на подружнє життя і заходили в нову хату…

На святі можна було побачити, скільки праці треба вкласти, щоб випекти смачний буханець хліба. На імпровізованому току чоловіки ціпами молотили зерно у снопах, які перед тим скосили косами, а подекуди нажали жінки старовинним селянським інструментом – серпом.

Потім це зерно мололи на жорнах, місили хліб і випікали його в печі. І на сільському майдані, де проходило свято, було багато лотків з різноманітною випічкою – чим багата ця земля.

Також можна було скуштувати  натуральний мед, сир з домашніх господарств, різноманітні наливочки. Й усе це супроводжувалось автентичними бойківськими піснями, які виконували колективи художньої самодіяльності Борині та сіл Турківського і Старосамбірського районів.

«Наступного року знову буде Свято хліба, також відбудуться Всесвітні бойківські фестини, – каже голова Турківської райдержадміністрації Олександр Лабецький. – Дехто сьогодні вважає, що не варто проводити такі фестивалі, святкування, бо в країні – війна. Я спілкувався з хлопцями, які воюють на Сході, питався їхньої думки. Вони кажуть, що воюють  за те, аби ми могли вирощувати хліб і жити повноцінним життям. Хочемо через таке свято показати свою бойківську культуру, залучити більше інвестицій у наш регіон і віримо, що вже найближчим часом до нас приїжджатимуть тисячі туристів, будуть набиратися тут сил, закохуватися в наш мальовничий край, де чисте повітря, казкова природа і самобутній народ».

Маленькі учасники свята запалили лампадки на згадку про ті мільйонні жертви, які в країні, яка була, є і буде житницею Європи, були знищені Голодомором  – щоб таке ніколи більше не повторилося. А ввечері на майдані, де відбувалося Свято хліба, запалала бойківська ватра.

Про це повідомили сьогодні, 14 серпня, в київському часописі «День». Раніше  в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації розповіли:

«13 серпня, в селищі Бориня в Турківському району відбувалося запашне «Свято хліба» з нагоди завершення жнив». Окрім смачних дегустацій, учасникам пропонують безліч цікавих забав, ярмарок та концертну програму. Про це повідомила заступник начальника управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації Наталя Табака.

За її словами, участь в святкуваннях беруть сотні гостей не лише із Турківського, а й Сколівського, Самбірського, Старосамбірського, Стрийського та Дрогобицького районів, а також міста Львів. Наталя Табака. розповіла: «Гості свята вже мали змогу пройтися «хлібною» стежкою та взяти участь у забаві «Свято першого снопа», які супроводжувались танцями, співами та гостиною із «в'язанням бороди», затанцьовуванням першого снопа та першого хліба. Вже відбулися й інші цікаві театралізовані дійства, притаманні бойківському краю: «Обмолот снопів ціпами», «Помел зерна на жорнах», «Хліб на лопаті-радість у хаті». Впродовж свята також лунають пісні у виконанні місцевих колективів».

Світкування тривали до 21:00 та завершилися бойківською ватрою і танцями під відкритим небом. Варто зазначити, що організаторами свята є департамент агропромислового розвитку, управління туризму та курортів, за підтримки департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів