На Львівщині відкрили унікальний Музей стародруків

17:28 19 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: oblrada.lviv.ua

У Краєзнавчій бібліотеці Анатолія Недільського в селі Скнилів у Золочівському районі Львівської області відбулося відкриття Музею стародруків.

Анатолій Недільський збирав свою колекцію 20 років і от тепер вирішив показати її людям. Серед експонатів – книги 16-18 століття. Деякі з них – у єдиному екземплярі.

Реліквії Анатолій Недільський купував у клубі колекціонерів, деякі зі стародруків йому приносили небайдужі люди. Доброчинець зізнається, такі книги мають не лише власну історію, а й добру енергетику, а отже їх потрібно демонструвати людям.

«Будь-хто із молоді, школярів, хто має інтерес до історичної спадщини відтепер мають можливість відвідати експозицію, поглибити свої знання з історії. Однією з основних концепційних засад цієї виставки стародруків є вільний доступ до експонатів, до артефактів. Їх можна брати в руки, перегортати, читати, навіть робити селфі, – зазначив Анатолій Недільський. – Моє завдання – зацікавити молодь, щоб якомога більше людей відвідало цей музей».

Книги, представлені в експозиції, написані польською, французькою, латинською чи старослов’янською мовами, вони оповиті багатовіковою історією. Приміщення музею не схоже на класичне сховище у бібліотеці, тут можна доторкнутися до історії.

«Унікальність полягає в тому, що це перша в Україні приватна збірка стародруків, бібліотека, яка відчинена для загалу, є безкоштовною і будь-хто з школярів, з дорослих людей, які мають до того інтерес, можуть прийти, взяти книгу, подивитися, запитатися про що в ній йдеться в самого пана Анатолія», – розповів колекціонер Василь Галамай.

Про це повідомили в понеділок, 19 листопада, в прес-службі Львівської облради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів