На Львівщині святкуватимуть Різдво більше тисячі школярів зі сходу України

13:18 6 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Як повідомив народний депутат Андрій Антонищак, представники місцевої влади на підконтрольній Україні території Донбасу блокували виїзд дітей і їх батьків на Львівщину, залякуючи їх.

Журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук розповіла в сьогоднішній публікації «Школярі з Дебальцевого відпочиватимуть на Львівщині»:

«Жителі західної України у час свят прийматимуть у себе дітей зі східних областей. Понад тисяча школярів відпочиватиме у Львові.

Їх запросили освітяни. Загалом в області побуває ще більше дітей з місць, де тривають військові дії.

Більшість школярів приїхали у Львів вперше. Десятикласниця Анастасія була у Львові разом зі своїми однокласниками, коли мешкала у Донецьку, у мирний час.

Зараз вона – тимчасово, каже, – живе у бабусі в Дебальцевому. Там відвідує школу. Більшість її колишніх однокласників виїхали з Донецька, а хтось навчається дистанційно. Анастасія розповіла також:

«Львів дуже гарне місто. Мені тут дуже подобається. Була тут зі своєю школою. Хотіла б побачити традиції, як тут все відбувається. Тут щось надзвичайне, чарівне. 

Вдома мені важко, бо там стріляють на нас. У бабці через нас стріляють. Ми живемо у селищі Миронівське і там все є. Як далі буде? Важко відповісти. 

Сподіваюсь, що закінчу 11-й клас і повернусь додому. Надіюсь на краще».

Із 50 осіб на Львівщину приїхали 30. Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Антонищак, який з колегами сприяв приїзду школярів, розповів кореспонденту «Радіо Свобода», що дітей і батьків залякали представники місцевої влади на підконтрольній Україні території.

«Там почали блокувати виїзд. Сільський голова селища Миронівське не прийшов до нас на зустріч. Солдати батальйону Кульчицького прийдуть до нього на розмову. Він зумисно людям перекрутив інформацію про виїзд. Якби не наші бійці і не батьки, які самоорганізувались (бо дуже хотіли, щоб їхні діти поїхали), то б ніхто не приїхав», – каже Андрій Антонищак.

Школярі проживатимуть у родинах у Дрогобицькому районі. Галичани охоче погодилась гостити у себе дітлахів.

Пані Оксана приїхала з двома синами. Розповіла, що не було страшно їхати у Львів, лише хвилюється перед зустріччю з новими людьми. Але тішиться, що вона і її сини житимуть кілька днів, не чуючи постріли.

«Хочеться побачити, як люди живуть і святкують, як думають, спілкуються поміж собою. Хочеться відпочити, бо там дуже важко. Ми мали дуже важке літо. Ми з чоловіком працюємо, з нами мама живе, вона отримує пенсію. Важко, але якось... Страшно, коли стріляють, бо не знаєш, куди летить і куди прилетить. Вже зараз звикли до пострілів. Коли вже не стріляють, то думаєш, щось не те. Коли було перемир’я у грудні, то було легше. А зараз вже всі стріляють і скрізь. Дуже всі хочемо миру. Не знаємо, коли буде цьому всьому кінець. Ось син закінчує цього року школу і куди далі?» – запитує Оксана.

Львів’яни охоче приймають дітей

Дітей на Львівщину і у Львів запросили і ними опікуватимуться різні організації та люди. Львівська міськрада прийматиме понад тисячу дітлахів з Луганської, Донецької, Одеської областей. Зокрема, з Лисичанська, Слов’янська.

«Батьки хотіли прийняти, і ми навіть маємо запас місць. Дуже багато організовано екскурсій для дітей, а ще побувають на ковзанці, у музеях, організовуємо майстер-класи», – говорить начальник міського управління освіти Галина Слічна.

«Різдво – разом», «Схід і Захід – разом» – така традиція святкування Різдва у Львові має понад десятилітню історію. Втім, останніми роками акція занепала і не так масово запрошували дітлахів і молодь зі Сходу.

Але цього року запрошення набуло іншого звучання через призму військових дій на Донбасі. Вчитель Аліса Васильєва, яка проводить екскурсії для школярів зі Сходу, каже:

«Їдуть не зі страхом, а десь швидше з упередженням, так було у минулі роки. Цього року цього не відчула: діти, які їдуть, впевнені, що ми – друзі, що ми – патріоти, що ми зберігаємо традиції, звичаї.

Діти, які пережили цей стрес, не говорять про свої емоції, а більше відпочивають, отримують внутрішнє задоволення, дивлячись на архітектуру, гуляючи містом. Бо колись і у них було свято у їхньому місті, хаті.

Уявіть, що така дитина приїде додому і розкаже батькам, як до неї ставились. Це змінить їхніх рідних, це потрібно і вчителям».

Цьогоріч Різдво у Карпатах, у Львові, у родині для дітей можливість бодай кілька днів побути в іншій атмосфері, де не чути пострілів. Пережите вдома зробило їх дорослими.

Про це повідомляється у вівторок на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів