На фасад кам’яниці на площі Ринок у Львові повернулася скульптура «Глорія» (відео)

15:58 4 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, нову скульптуру виготовлено з полянського вапняку.


Відео: Zaxid.Net TV

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 4 листопада «Щоденному Львову», що на фасад кам’яниці на площі Ринок повернулася скульптура «Глорія». У повідомленні також конкретизують:

«30 жовтня копію скульптури «Глорія» повернули на пл. Ринок, 3. Її оригінал понад два століття був окрасою цієї кам’яниці 

На початок дослідження скульптурної групи кам'яні фігури «Глорія», скульптурні групи путті та кам'яні вази з будинку на площі Ринок, 3 були в дуже поганому стані та потребували невідкладних стабілізуючих заходів. Перші заходи з консервації скульптур були проведені відразу після їх демонтажу в 2008 році.

Згідно з фаховим висновком реставраторів та експертів по каменю, було прийняте рішення, що автентичні скульптури не можуть більше зберігатися на фасаді будинку через значні пошкодження каменю, який в такому випадку продовжуватиме руйнуватися.  Тому на фасад скульптури повернулись у вигляді копій.

Роботи по виготовленню копії скульптури «Глорія» розпочалися ще наприкінці 2012 року. Автором копії скульптури є львівський скульптор Орест Дзиндра.

Нову скульптуру виготовлено з полянського вапняку. Ручна робота скульптора максимально відтворює бароковий оригінал.  Фахово законсервований оригінал «Глорії» незабаром повернеться до одного з львівських музеїв. 

Всі роботи з консервації скульптури «Глорія» та виготовлення її копії проводилися спільно представниками проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» разом з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради. Спільне фінансування з українсько-німецького проекту та міського бюджету було розділене на 2 етапи. Загальна сума складає близько 650 тисяч гривень, з яких 554 тисячі фінансував проект GIZ, а частка з бюджету міста складає 94 тисячі грн».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів