Львів’ян латинського обряду запрошують на Літургії Пасхального Тридення

10:12 24 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Українського католицького університету у Львові

Богослужіння відбудуться в каплиці філософсько-богословського факультету Українського католицького університету на вулиці Хуторівка, 35а.

«Римо-католицька парафія святого Йоана Павла у Львові запрошує на Пасхальні Літургії за латинським календарем і обрядом, які відбудуться у каплиці філософсько-богословського факультету Українського католицького університету у Львові на вулиці Хуторівка 35а», – повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Наглядні, з коментарями, відправи (українською мовою) допоможуть узріти багато скарбів християнської Пасхи, глибше зрозуміти суть Великодня. Центральними службами усього року є ті, що відбуваються у пасхальні дні.

Літургії, що служать від четверга до неділі (літургії Страсного тижня), у латинський традиції звуться Святим Пасхальним Триденням. Настоятель римо-католицької парафії святого Йоана Павла у Львові, отець Григорій Драус, розповів:

«Пасхальне Тридення – це історія страстей і воскресіння Христа, виражена в літургійних знаках. Початок – літургія Великого Четверга. Відбувається увечері так, як пасхальна вечеря Ісуса з апостолами.

Це спомин установлення Таїнств Євхаристії та Священства. Читається Євангелія, котра говорить, як Ісус вмивав учням ноги, і цей жест повторюється: священик знімає орнат (фелон) і омиває дванадцятьом (або більше) учасникам служби ступні правої ноги. Папа Франциск чинить це для в’язнів, бездомних, хворих чи емігрантів. Жест виражає заповідь «любіть один одного».  

З причини, що п’ятниця є робочим днем, Літургія Господніх страстей відправляється увечері (традиційно повинна відбуватися о годині п’ятнадцятій, тобто в час, коли помер Христос). Це єдиний в році день без Євхаристії, щоб вказати на першу жертву – смерть на хресті. 

Субота є часом тиші гробу. Тому вдень не відправляється Служба, окрім утрені (з читаннями про сходження Христа у вітхлань).

Вночі з суботи на неділю відбувається «Чування усіх чувань, урочистість усіх свят», Пасхальна Віґілія (чування). Це очікування на Воскресіння Христа. Літургія починається від запалення великої свічки (званої пасхалом): всі запалюють свої свічки від великого пасхалу і зі співом «Світло Христа» входять до храму. 

Опісля – дев’ять біблійних читань та освячення великодніх страв, котре символізує старозавітню і новозавітню Пасху: м'ясо агнця (Агнець-Христос), яйце-воскресіння, є і хліб, і випічка – паска, як живий, воскреслий Христос. Всьому світові оголошується Воскресіння хресним ходом».

Розпорядок Богослужінь Пасхального Тридення:

У четвер, 24 березня: Літургія Вечері Господньої – пам’ятка установлення таїнств Євхаристії і священства. Початок о 18.30 (раніше можливість сповіді). 

У п’ятницю, 25 березня: Літургія Страсної П’ятниці – шанування Хреста зі співами канонів Тезе. Початок о 18.30 (сповідь – від 18.00). 

У суботу, 24 березня: Пасхальна Літургія о 18.30 (з посвяченням великодніх страв). О 20.30 розпочнеться літургія пасхальна англійською мовою, за участю (і співами) африканських студентів.

У неділю, 24 березня: Служба Воскресіння Господнього о 12.00. Процесія (хресний хід, що проголошує Воскресіння)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів