Львівські католики святкують Воскресіння Христове

12:15 5 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

В Архікатедральній базиліці Успіння Пресвятої діви Марії католики Львова разом із католиками всього світу розпочали святкування Воскресіння Христового.

В Архікатедральній базиліці Успіння Пресвятої діви Марії католики Львова  разом із католиками всього світу розпочали святкування Воскресіння Христового. У західному християнському світі дотримуються григоріанського календаря, тому Великдень у католиків святкується в першу неділю після дня весняного рівнодення.

У ХІV столітті святкове богослужіння в католицьких церквах було перенесено з вечора на ранок суботи, коли віруючі збираються у церкві, щоби освятити яйця і воду. Після запалювання нового вогню за допомогою кресала, освячуються свічки, від яких парафіяни запалюють святкові свічки вдома.

Велика увага приділяється святій воді, яка потім використовується для окроплення дому, вмивання, додавання в їжу. А віск пасхальної свічки вважається чудодійним – захищає від нечистої сили.

Символом католицької Пасхи є великодній заєць або кролик. В деяких країнах вважається, що саме він несе великодній яйця. А у святкові дні фігурками зайця прикрашають будинки та вулиці, у формі зайця випікають булочки і роблять шоколадки, малюють на листівках.

Після традиційної всенощної католики влаштовують святкові сімейні обіди, на яких обмінюються подарунками, вітають один одного. Діти цього дня ходять по домівках з піснями та привітаннями.

У католицьких країнах Великдень святкується ще й у наступний понеділок, наповнений іграми та жартами, а в деяких країнах вихідні тривають і весь наступний тиждень, коли тривають богослужіння в церквах, а діти перебувають на канікулах. Саме тому католики часто пов’язують Великдень із сімейним відпочинком на природі або за кордоном.

Про це повідомила сьогодні, 5 квітня, київська газета «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів