Львів занурився в святкову атмосферу

10:44 20 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: doroga.ua

Бо й взимку в найбільшому місті Заходу України традиційно чекають тисячі гостей з її інших регіонів та з-за кордону.

У Місті Лева все як зазвичай: ялинка, яка вже засяяла яскравими вогниками напередодні свята Миколая, оживають на площі Ринок та перед Оперним театром казкові будиночки Різдвяного ярмарку, велелюдною очікується Новорічна ніч. Далі всією громадою встановлюватимуть величного Дідуха з численними дідушатами на площі та Вифлеємські ясла, прийматимуть парад вертепів і колядуватимуть. Усе буде, як і повинно бути.

Хоч святковій феєрії передували дискусії стосовно принципового: бути чи не бути міській ялинці? Вирішили не піддаватися емоціям та не затьмарювати дітям свято, бо ялинка не просто тішить, переконаний Львівський міський голова Андрій Садовий, насамперед дітей. Вона символ народження нового, світлого. І тому не варто позбавляти дітей радості. За те, щоб зелена красуня постала у центрі Львова, висловилися також представники духовенства. 

 – Святкова ялинка на центральній площі нашого міста – передусім знак переходу до нового часу і життя, а не предмет політичних дискусій, – каже митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій.

Отож відмовлятися від свята у Львові не стали. Ялинка до обласного центру приїхала із самого серця Карпат – зі Східниці: зелена красуня привезла до урбанізованого міста трішки ялицевого запаху та свіжості з гір.

У повній бойовій готовності, каже піар-менеджер Ольга Клінова, казкові будиночки Різдвяного ярмарку, готові запропонувати святкові галицькі смаколики та сувенірну продукцію хоч тепер – підприємці завезли крам.

Попри непросту соціально-політичну ситуацію, радість, яку приносить у кожен дім улюблене свято Миколая та Новорічно-Різдвяні свята з їхнім неодмінним атрибутом – ялинкою, ніхто не скасовував. Бо таки, мабуть, не знайдеться жодного, хто б не чекав дива від Миколая.

Діти в Галичині, як зазвичай, завчасно написали листи-прохання доброму святому. А в тих листах, написаних дитячим почерком, – найзаповітніші мрії хлопчиків і дівчаток, які знають: щоб отримати подарунок, треба бути чемними, аби чарівної ночі не знайти під подушкою замість забавок та солодощів різку як нагадування, що не завжди були слухняними й добре поводилися.

А особливої радості від доброго і турботливого Миколая чекають діти, які виростають у малозабезпечених родинах, сиротинцях, школах-інтернатах, – всі, у кого немає «домашнього Миколая». Про них теж є кому подбати: у Львові традиційно вже 13 років поспіль працює «Фабрика Святого Миколая».

Завдяки людській доброті й небайдужості жодна дитина на Львівщині не залишиться без святкових пакунків, у щедрого святого – ціла армія помічників: понад 700. Старшокласники, студенти допомагають пакувати торбинки, розносять їх у домівки.

Стати святим Миколаєм для сиріт може кожен, у кого не зачерствіла душа. Сотні небайдужих цими днями приносять подарунки: хто що може – іграшки, солодощі, канцелярські вироби, дитячі книжки. 

Цими днями десятки Миколаїв, у ролі яких побувають відомі в місті та області посадовці й меценати, відвідують сиротинці, дитячі будинки, прийомні сім’ї. Крім ласощів, симпатичних іграшок, гості привезуть багато потрібних і корисних речей, на придбання яких не завжди знаходяться кошти: одяг (діти виростають із нього дуже швидко), побутову техніку.

Святковий конвеєр запрацював на повну потужність: маленьких львів’ян запросили на вистави театри міста, зимова казка триватиме впродовж кількох тижнів і в цирку. Запрацювала міська ковзанка на площі Ринок, де стати на ковзани безплатно зможуть діти з малозабезпечених сімей, вихованці дитячих будинків сімейного типу.

Мали свого Миколая не лише діти з обласного центру та великих міст, у кожному селі подбали про це радісне свято. Організовували його сільські громади спільно зі школами, клубами, церковними громадами.

Кілька років поспіль таке свято організовують для маленьких горян у селі Розлуч: попри те, що у кожного вдома вже побував із гостинцями Миколай, дітки разом із батьками зібрались у церкві на спільну молитву, згодом отримали гарні подарунки.

За святом Миколая стартує низка радісних зимових свят, на які львів’яни традиційно чекають тисячі гостей з інших регіонів України і з-за кордону. У Львові, запевняють організатори, буде по-справжньому цікаво і весело: поринути у святкову містерію Різдва, відчути дух галицьких традицій запрошують численні творчі колективи. Театр «Воскресіння» даруватиме глядачам спеціальну «Миколаївську» виставу, всі охочі спостерігатимуть за неперевершеним дійством «Коли ангели спускаються на землю «, а поряд з музеєм «Арсенал» відбуватимуться козацькі забави, і всі гуртом готуватимуть традиційні козацькі страви. 

А хіба можна уявити Львів без парадів вертепів, міського свята Пампуха, популярних фестивалів «Різдво в Гаю» та «Спалах Різдвяної Звізди» у Музеї народної архітектури і побуту у Львові, свята Водохреща, що традиційно відбувається на площі Ринок? Завершить тривалий цикл зимових святкувань VII Національне свято шоколаду у Львівському палаці мистецтв.

Про це повідомляє сьогодні, 20 грудня, «Урядовий Кур'єр».

Як інформував «ЩЛ», у День святого Миколая у Львові розпочалися зимові свята, зокрема, стартували ювілейний Різдвяний Ярмарок і вже сьома «Різдвяна виставка», а сьогодні у Львівській філармонії – «Різдвяний музичний дарунок».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів