Львів удостоїли звання «місто літератури ЮНЕСКО» (оновлено)

23:12 11 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: prostir.museum

Наше місто стало одним із 47, які отримали заслужене визнання.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова оголосила про призначення 47 міст з 33 країн в якості нових членів» мережі Креативних міст. Серед них –Львів, який став відтак «містом літератури» ЮНЕСКО.

«Місто літератури ЮНЕСКО» – це частина мережі Креативних міст, яка почала працювати у 2004 році. У попередні роки містом літератури ставали Краків (2013), Норвіч (2012), Рейк’явік (2011), Дублін (2010) та інші.

До робочої групи, яка працювала над підготовкою Львова до конкурсу, увійшли 16 осіб. Серед них – директор Інституту міста Олександр Кобзарев, доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Ольга Муха, президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль, заступник начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш та інші. Про це повідомили сьогодні, 11 грудня, в інформаційній агенції «УНН». Натомість на сайті «Україна туристична» передали в п’ятницю:

«Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова повідомила 11 грудня в Парижі: «Сьогодні ЮНЕСКО оголошує про представлення 47 міст з 33 країн, які стали членами «Creative Cities» мережі Організації. Результати цього року демонструють більшу розмаїтість і ширше географічне представництво мережі, де 22 країни досі не були представлені».

ЮНЕСКО номінувала у мережі креативних міст нові населені пункти у семи сферах: творчі ремесла і народне мистецтво, цифрові мистецтва, дизайн, кіно, гастрономія, література і музика. Креативний потенціал міста Лева фахівці спеціалізованої установи ООН оцінили за її здобутки в літературі. Львів став першим українським містом, яке було номіноване і стало членом мережі креативних міст ЮНЕСКО.

Мережу креативних міст ЮНЕСКО було створено у 2004 році. Сьогодні вона налічує 116 міст у всьому світі. Співпраця у межах мережі спрямована на сприяння міжнародному співробітництву між містами-членами та покликана зробити  творчість двигуном сталого міського розвитку, соціальної інтеграції та культурного впливу. Генеральний директор ЮНЕСКО пояснила: «Мережа креативних міст володіє великим потенціалом для просування ролі культури у якості прискорювача сталого розвитку, і я вітаю як нові міста, так і нові країн, які збагачують мережу своєю розмаїтістю». 

В організації нагадали, що населені пункти, які приєдналися до мережі креативних міст зобов'язані співпрацювати і розвивати партнерські відносини з метою сприяння творчості і культурним сферам, обміну передовим досвідом, посиленню участі у культурному житті та інтегруванні культури в плановий економічний та соціальний розвиток. Наступна щорічна зустріч представників мережі креативних міст ЮНЕСКО відбудеться у вересні 2016 Естерсунд (Швеція)».

Про це повідомили сьогодні, 11 грудня, на сайті «Україна туристична».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів