«Крихкіші за скло». У Львові відкриють виставку народної ікони з колекції Остапа Лозинського

14:31 4 січня 2024 р.

Фото до новини

Зібрані ікони на склі із Покуття, Гуцульщини та Буковини є однією із найбагатших сучасних колекцій.

Про це повідомляє Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, пише DailyLviv.com.

"Остапова колекція становить понад сотню пам’яток і є, мабуть, найціннішою та найбільшою цілісною колекцією ікони на склі", – кажуть у музеї.

Зібрані ікони на склі із Покуття, Гуцульщини та Буковини є однією із найбагатших сучасних колекцій. А основу колекції заклали ще його батьки – Тарас та Роксоляна Лозинські – відомі львівські цінителі та збирачі українського мистецтва. Коли Остап Лозинський серйозно зацікавився колекціонуванням, їхня збірка нараховувала вже 17 ікон.

Читайте також: У Львові на Личаківському цвинтарі поховали знаного художника Остапа Лозинського

На відміну від своїх батьків та колекціонерів старшого покоління, які ще застали твори народного мистецтва здебільшого на місці – in situ, майже усі свої ікони Остап придбав уже через другі-треті руки: в антикварних магазинах, на базарах та барахолках, у продавців старовини в інтернет-мережі, а також у старших колекціонерів та їхніх нащадків. Давні ікони купував за гроші, які заробляв власним іконописом", – розповідають організатори виставки.

Як зазначають у музеї, важливо, що виставка експонується саме тут, адже в останні роки життя Остап багато взаємодіяв із Львівським скансеном, планував після хвороби долучитися до його команди й працювати над його розвитком.

Виставка створена за кураторства мистецтвознавця та іконописця, керівника відділу науково-освітньої та виставкової роботи Музею Романа Зілінка і присвячена другій річниці смерті Остапа Лозинського.

Початок відкриття о 15:00. А триватиме вона до 26 травня.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів