Конгрес культури «Перехід 1989» пройде у Львові вперше

10:48 8 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/culturecongress.lviv

У Львові проведуть масштабну подію для українського інтелектуального та мистецького середовища – Конгрес культури «Перехід 1989».

Про це повідомили у вівторок, 8 жовтня, у Львівській міськраді, де також розповіли: «Конгрес культури «Перехід 1989».буде присвячений аналізу культурного досвіду України та Європи за останні 30 років і напрацюванню рекомендацій для культурної сфери України.  Цей конгрес є спробою створити сталу платформу для культурного середовища країни. Цьогоріч захід відбудеться вперше і започаткує традицію конгресу-бієнале: відбуватиметься кожні два роки та порушуватиме актуальні питання культурного процесу».

Директор Львівського конференц-бюро Андрій Павлів зазначив: «Культура, наука, освіта – пріоритетні напрямки розвитку міста. Міжнародна організація ЮНЕСКО ще у 1998 році визнала архітектуру Львова, а також його політичну та торгівельну роль, та внесла до світової спадщини. У грудні 2015 року Львів також увійшов до Мережі креативних міст ЮНЕСКО, здобувши титул «Місто літератури ЮНЕСКО». Цей статус означає розвиток літературного туризму, нові можливості співпраці, це велика кількість цікавих літературних подій, які досі не відбувалися. Конгрес культури – це вже одна з ідей, що стала реальністю, це початок традиції конгресу-бієнале, що стане для українського інтелектуального і мистецького середовища платформою для стратегування у сфері культури».

«Львівське конференц-бюро запросило відвідати Львів, взяти участь в конгресі культури «Перехід» Сенді Махал – директорку міста літератури ЮНЕСКО Ноттінгема, голову підгрупи літературних міст ЮНЕСКО. Основна мета візиту – налагодження співпраці, представлення Львова як культурної столиці України, обговорення можливостей проведення у Львові ще більше культурних заходів, зокрема і конференцій. Приїзд Сенді Махал, сприятиме налагодженню продуктивнішої співпраці та підвищенню конкурентноздатності міста у боротьбі за проведення майбутнього конгресу саме у нашому місті», – поінформували також у міськраді.

«Перший конгрес культури «Перехід 1989» буде присвячений аналізу культурного досвіду України та Європи за останні 30 років та його актуального стану і напрацюванню рекомендацій для культурної сфери. Хронологічно і метафорично вихідною точкою конгресу став 1989-й – рік радикальних змін і процесів для України, Європи та світу. Захід відкриють Оксана Забужко від України та відома хорватська авторка Славенка Дракуліч; на закритті буде можливість послухати виступ Віталія Портникова», – розповіли також у міськраді.

«Конгрес матиме дискусійну та мистецьку програми. У межах дискусійної діятимуть три тематичні блоки – «Мури. Міри. Наміри». Кожен блок матиме свого куратора, а кураторкою програми в цілому є Віра Балдинюк, головна редакторка «Korydor». Серед тем до обговорення – культурні трансформації після Берлінського муру, «мури» нової Європи, як міряти культуру, культурні стратегії, культурні політики міста та ін. Учасники дискусій – відомі письменники, мистецтвознавці, соціологи, редактори, куратори тощо з України, Польщі, Естонії, Німеччини, Боснії та Герцеговини, Бельгії, Канади, Ізраїля», – повідомили також у міськраді.

«У мистецькій програмі – триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз», проєкт «Обабіч», концерт гурту «Жадан і Собаки», виставка «Let’s Talk About Modernity». 24 «Hextended» на «Фабриці Повидла», інші події. Виставка «Обабіч» уже стартувала у просторі «Lem Station», – поінформували також у міськраді.

«Конгрес «Перехід 1989» відкриває нові для Львова локації. Дискусійна частина Конгресу відбуватиметься в старому терміналі Львівського аеропорту, а «Український Зріз» – у просторі будівлі на площі Ринок, 42 (кам'яниця Седмирацька). Нещодавно ці нежитлові приміщення передано в оренду управлінню культури департаменту розвитку ЛМР, там планують створити мистецький простір», – розповіли також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів