«Кінець «сонцесяйної» епохи»: у Львові презентували саркастичну книгу про місто і його мера

14:34 28 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Навіть якщо Андрій Садовий обійде Олега Синютку у другому турі виборів і втримається у кріслі міського голови, його епоха однаково скінчилася. Адже того ореолу сонцесяйності й безгрішності, який багато людей бачили над його головою, вже не буде – німб потьмянів і впав на землю.


Відео: Львівський пресклуб

Так вважає Юрій Ситник, відомий політологі і блогер, чию книгу «Кінець «сонцесяйної» епохи» презентували у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.   

- Усе просто. Результат виборів не має вже жодного значення. «Сонцесяйна» епоха – то довготривалий період закоханості більшості львів’ян у свого мера. Ця закоханість була не випадковою, а вміло змодельованою за допомогою цілеспрямованого медійного впливу засобів масової інформації на свідомість і підсвідомість мешканців міста. Проте, можна весь час обдурювати одну людину і дуже довго багатьох, але неможливо постійно всіх! Тому прозріння львів’ян неминуче. І чим швидше воно прийде – тим краще, – пояснив він.

Автор зазначив, що книга склалася сама по собі переважно із його дописів у соцмережах і власних споcтережень того, що відбувається у місті. Каже, йому пощастило бути особисто знайомим з Андрієм Івановичем, його урбаністами та іншими працівниками мерії. Ці думки й історії зібрав у книгу, яка вийшла в його редакції – без втручання літературних авторів. Можливо тому, на думку автора, місцями вона є скандальною і навіть трохи брутальною.

Наскільки гостра ця книга, можна зробити висновки вже хоча би із завершальної цитати: «А король – голий!» – колись зарепетував на вулици їден хлопчисько, і нарід прозрів. Як і той дітвак, кажу вам: наш сонцесяйний війт є звиклим галицким 318 хрунем і його епоха ся скінчила. Попри то зичу Андрійкові та його родині доброго здоров‘ячка. Щиро. Й обіцяю більше про него не писати, бо тілько літ роблю хлопові рекляму».  

Утім,  видавець Мирон Іваник не вбачає в цьому виданні якоїсь непристойності.

- Усе виважено і гарно, автор пише про багато болючих питань іронічно, але – без нецензурної лайки і поливання опонента брудом. І такий стиль мені імпонує, – каже він.

Видавець також зазначив, що не пов’язує вихід книги із початком другого туру мерських перегонів, каже – так збіглося, бо саме зараз видання підготували до друку. Але цікавішим є інший збіг – презентація припала на  день народження Юрія Ситника.

- Вважатимемо це гарним подарунком автору, - сказав Мирон Іваник.

Юрій Ситник каже, що адресує книгу переважно львів’янам, із закликом – не бути львівцями.

- Львівці – це споживачі, які мало думають і не роблять висновків. Але, на щастя, більшість жителів у нас все ж таки  – львів’яни.

А факти, які наводить автор, змушують замислитись над багатьма речами: схемами Садового у співпраці із засновником OKKO Group Віталієм Антоновим, судовою справою проти головного редактора «Ратуші» Миколи Савєльєва, дерибаном земельних ділянок і хаотичними забудовами, крадіжкою бруківки з міських доріг, якою місцеві феодали встеляють власні маєтки, і іншим.

Книга не є комерційною: 300 видрукованих примірників просто подарують усім охочим – хто встигне. Але її може побачити значно ширша аудиторія, без обмежень, адже автор виклав «Кінець «сонцесяйної» епохи» у вільний доступ в інтернеті за цим посиланням.

На запитання, чи подарував він примірник книги Андрію Садовому, Юрій Ситник відповів:   

- Ні, не дарував. Але я не сумніваюсь, що ця книга в нього вже є.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів