Хризантема – золота квітка

14:13 19 вересня 2022 р.

Фото до новини

Хризантемні букети сприймаються як дещо дуже шляхетне: таке, що викликає повагу.

У нашій свідомості ця квітка ототожнюється з останнім потужнім спалахом літа, його прощальним акордом. Пишні різнокольорові голівки наче кивають услід останнім теплим променям і готовляться стійко прийняти прихід холодів та заморозків. Саме тому хризантемні букети сприймаються як дещо дуже шляхетне, таке що викликає повагу. Вибрати такий букет у подарунок – це кращий спосіб запевнити отримувача в значущості його особистості в очах дарувальника.

хризантема

Серед більш ніж 10000 сортів цієї рослини зустрічаються квіти геть не схожі одна на одну (див. фото на сайті салону Украфлора), тим не менш, всі вони належать до роду хризантема, що в перекладі з грецької означає «золота квітка». Що ж саме робить її такою привабливою для людей, що живуть у різних кінцях світу? Спробуємо розібратися.

Імператорська квітка

Батьківщиною цієї рослини є Східна Азія, точніше, Китай та Японія, звідки її було завезено у країни Близького Сходу та Європи. Разом із самою рослиною у місця нового мешкання потрапила й непересічна репутація, якою її наділили китайці та японці. В цих країнах навіть існує певний культ шанованої рослини.

  • У східній філософії хризантема є ототожненням жіночого символу Інь, втіленням всього шляхетного, що притаманно тамтешньому ідеалу жінки – це мужність та водночас покірність, спокійна незламність, зріла краса – тобто, досконалість.
  • В китайській школі живопису епохи Мін (XIV-XVII ст.) хризантему включають до так званої «Четвірки благородних», де вона символізує бадьорість духу та спокій, а також є позначкою вченого-самітника. Ця традиція існує і понині.
  • Наявність витканої на одязі квітки вказує на приналежність до імператорської родини.
  • Найвища державна нагорода Японії та імператорська печатка представляють собою стилізоване зображення хризантеми.

Отже, коли у XVII сторіччі квітка дісталася Європи, вона вже мала певний шлейф чогось особливого та вельми шляхетного. Подальшу її популярність можна порівняти лише з розами та півоніями, проте купити заморську квітку з метою вирощування у власному саду було доволі проблематично через високу ціну.

Хризантема сьогодні

хризантема купити білу

Натепер рослини з роду хризантем є одними з найпоширеніших букетних квітів, що прикрашають каталог майже будь якого квіткового магазину, в тому числі, Ukraflora. Великий вибір форм та кольорів дозволяє використовувати їх і в монобукетах, і як складову багаторівневих флористичних композицій. До того ж, коштують ці квіти доволі недорого, тож кожний поціновувач прекрасного тепер має змогу купити хризантеми та відчути себе свого роду імператором.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів