Глава УПЦ КП не претендуватиме на керівництво об’єднаною церквою, – релігієзнавець

11:00 6 грудня 2018 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

За інформацією релігієзнавця Андрія Ковальова, нинішній глава УПЦ КП – патріарх Філарет – не буде балотуватися на посаду предстоятеля єдиної помісної Української православної церкви.

Релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП, повідомив у четвер, 6 грудня, в ефірі «Громадського»: «За моєю інформацією, він (патріарх Філарет. – Ред.) не буде балотуватись на посаду предстоятеля... Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все-таки людина із середовища Київського патріархату, тому що єпископів КП буде більшість».

За словами Ковальов, на Об’єднавчому соборі будуть присутні від семи до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату. До слова, з проханням надати автокефалію українській церкві до Константинополя зверталися 15 єпископів УПЦ МП.

Андрій Ковальов також запевнив, що майбутній очільник помісної церкви буде «відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату». На запитання «Чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля?» релігієзнавець відповів: «Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому кандидату... Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження».

Релігієзнавець зазначив також: «Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви. 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем».

Про це повідомило в четвер, 6 грудня, «Громадське».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів